loader_50x90
loader_50x90
logo
Džindić: Pokretanje stečaja je spas za Željezaru
još 25 min. čitanja
četvrtak
11. Januar 2018.

Džindić: Pokretanje stečaja je spas za Željezaru

Ako sud donese odluku da se ide u stečajni proces, 120 radnika će biti angažirano u novoj firmi, koja će nastati u stečaju, dio će ići u penziju, a razlika, sotinjak njih, ide na biro, kaže Džindić
Džindić: Pokretanje stečaja je spas za Željezaru
Vlada je ispunila sva obećanja, kaže ministar/Didier Torche

S obzirom na to da su radnici Željezare Zenica prethodnih dana protestovali na razne načine tražeći da se riješe njihovi problemi, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je konferenciju za novinare na kojoj je kazao kako je Vlada FBiH do sada ispunila sve što je obećala kada su u pitanju ovi radnici, te kako se sada čeka da sud donese odluku u stečaju kako bi se moglo dalje nastaviti raditi na reorganizaciji ovog preduzeća.

- Na jednom od sastanaka kojem su prisustvovali privremeni stečajni upravnik i predstavnici radnika niko nije rekao ništa protiv prijedloga da, ako sud donese odluku da idemo u stečajni proces, 120 radnika bude angažirano u novoj firmi, koja će nastati u stečaju, da dio ide u penziju, a da razlika, sotinjak njih, ide na biro, s tim da nađemo sredstva za otpremnine, kazao je Džindić.

Stečajno ročište trebalo je biti održano 8. februara, ali je ono pomjereno na 17. ili 18. januar kako bi se ovo pitanje što prije riješilo.

- Od odluke suda zavisi dalje raspetljavanje kompletne situacije. Dakle, nije više do nas, poručio je Džindić.