loader_50x90
loader_50x90
logo
Evropska mreža pomaže internacionalizaciju MSP-ova
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Evropska mreža pomaže internacionalizaciju MSP-ova

Oni putem ove mreže dobijaju obavještenja, naprimjer da partner iz Slovenije traži proizvođača kupatilskog namještaja i slično, kazao je Đukić
Evropska mreža pomaže internacionalizaciju MSP-ova
Podrška ambicioznim MSP-ovima/Damir Ćumurović

Vanjskotrgovinska komora BIH organizovala je dan Evropske preduzetničke mreže u BiH, na kojem je istaknuta važnost ove mreže za internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća, to jeste uvezivanje i ostvarivanje saradnje sa partnerima iz drugih zemalja.

- Mi podržavamo ambiciozna mala i srednja preduzeća u podizanju njihove konkurentnosti i njihovog inovativnog kapaciteta, u obliku tri paketa usluga koji čine savjetovanje, partnerstvo i podizanje inovativnog kapaciteta. Mi pronalazimo odgovarajuće partnere u inostranstvu za preduzeća koja žele da se internacionalizuju. Znači, oni već moraju biti malo pozicionirani na ovom tržištu da bismo im mogli pomoći. Imamo već nekoliko vrlo uspješnih primjera, gdje smo omogućili jednoj firmi da bude dio velikog posla u Sloveniji, preko nas su dobili posao da rade slovenačke uniforme, mi radimo i B2B susrete kojim povezujemo naše firme sa inostranim koje imaju dobre rezultate, kazao je Amir Hujić, koordinator Federalnog konzorcija Evropske preduzetničke mreže.

Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća RS-a, kazao je kako je kroz ovu mrežu smanjena potreba da privrednici hodaju po Evropi i svijetu i da traže poslove.

- Oni sada, putem ove mreže, dobijaju obavještenja, naprimjer da partner iz Slovenije traži proizvođača kupatilskog namještaja, da partner iz Turske traži proizvođača određenih segmenata za vatrogasna vozila, da partner iz Švedske traži proizvođača stolica i tako dalje. Oni su u prilici da u svojim preduzećima mogu da dobiju ono što ih zanima, da dobiju kontakte i dogovore saradnju, kazao je Đukić.