loader_50x90
loader_50x90
logo
Festival za spas domaćih rakija
još 25 min. čitanja
srijeda
6. Decembar 2017.

Festival za spas domaćih rakija

Festival je međunarodnog karaktera, a okupit će više od 40 destilerija iz cijelog regiona
Festival za spas domaćih rakija
Prekosutra počinje prvi festival rakija u Tuzli/Miren Aljić

Festival počinje sutra u 19 sati, a novac prikupljen od ulaznica po cijeni od 20 KM ide u humanitarne svrhe

Potpaljivanjem vatre ispod kazana prekosutra će u Tuzli biti otvoren Prvi međunarodni festival rakija, na kojem će učestvovati više od 40 izlagača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je Festival otvoren i za samostalne proizvođače rakije, cilj Festivala nije samo povezati proizvođače i ugostitelje nego i povećati kvalitet domaćih rakija.

Proizvođači

- Naša prvenstvena želja je bila da damo priliku malim, samostalnim proizvođačima da donesu svoju rakiju na uzorkovanje kako bi znali u kojem smjeru idu i da li je to što su dosad radili ispravno ili ne, te da im pružimo priliku da poprave svoje recepte, kazao nam je Fikret Nadarević iz destilerije “Nadarević”.

Osim uzorkovanja rakija, samostalni proizvođači će imati priliku učestvovati i na predavanjima eminentnih stručnjaka iz Srbije i BiH, koji će ujedno činiti i stručni žiri za ocjenjivanje rakija.

- Festival je zamišljen kao skup najznačajnijih regionalnih proizvođača rakija i jakih alkoholnih pića, tu je višestruko nagrađivana destilerija iz Leskovca, zatim iz Inđije, Zaječara, Vodica, Zagreba, Virovitice, kao i iz cijele BiH, a sa krajnjim ciljem da proširimo i na gastronomsku ponudu koja ide uz ovaj segment, kazao nam je Nedret Kikanović, predsjednik Komore.

Litar rakije 6 KM

Festival je organizovan i s ciljem da se proizvodnja rakija uozbilji i da se u potpunosti dostigne potencijal koji ima područje BiH, pogotovo zbog činjenice da, za razliku od velikih proizvođača, raspolaže voćem koje je ravno gotovo organskom. Činjenica da je litar rakije pao na 6 KM još jedan je od pokazatelja da je jedan od najupečatljivijih autohtonih proizvoda veoma ugrožen.