loader_50x90
loader_50x90
logo
Igman Konjic proširuje kapacitete na pištoljskoj municiji
još 25 min. čitanja
utorak
14. Novembar 2017.

Igman Konjic proširuje kapacitete na pištoljskoj municiji

Očekujemo da i narednih godina, ukoliko budemo tehnološki i kadrovski pratili razvoj metalske industrije, možemo održati korak sa velikim svjetskim proizvođačima, kazao je Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge PKFBiH
Igman Konjic proširuje kapacitete na pištoljskoj municiji
Metalska industrija lider je bh. industrije

Metalska industriji BiH bilježi povećanje broja radnika u odnosu na prošlu godinu, veći je i broj firmi koje rade u ovoj branši, kao i ostvareni izvoz, rečeno je na Info-danu metalaca 2017. koji je u organizacije Privredne komore FBiH u utorak održan u Sarajevu.

- Očekujemo da i narednih godina, ukoliko budemo tehnološki i kadrovski pratili razvoj metalske industrije, možemo održati korak sa velikim svjetskim proizvođačima, kazao je Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge PKFBiH.

Namjenska industrija svake godine bilježi sve bolje rezultate, a tome je dokaz i kompanija Igman iz Konjica, koja će prema riječima direktora kompanije Džahida Muratbegovića, ovu godinu završiti na nivou prethodne.

- Prihod nam je trocifren, profit je dvoicifren, primili smo i ove godine nove radnike i sasvim smo zadovoljni, kazao je Muratbegović.

Dobre poslovne rezultate Igman ima zahvaljujući proizvod koji je interesantan širom svijeta, ali i koji je kvalitetan.

- 2018. godina je u potpunosti zatvorena, a idemo i u proširenje proizvodnih linija, te smo sa jednom belgijskom kompanijom napravili ugovor, vrijednost investicije je oko sedam miliona eura, i proširujemo kapacitete na pištoljskoj municiji, istakao je Muratbegović.

Odlične rezultate ima i automobilska industrija, koja je u ovoj godini prema riječima Kenana Nalbantića, potpredsjednika Grupacije automobilske industrije u PKFBiH, ostvarila izvoz od 800 miliona KM.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić naglasio je kako je metalska industrija lider bh. industrije, te ona danas zapošljava između 7 i 8 posto od ukupnog broja zaposlenih u BiH.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je kazao da ovo ministarstvo prije svega radi na poboljšanju regulatornog okvira i u toku su aktivnosti sa Svjetskom bankom na izradi zakona o poticaju male privrede, gdje bi vjerovatno metalski sektor, koji ima možda najveći razvoj i izvozne šanse, imao poseban tretman.

- Nastojat ćemo kroz taj regulatorni okvir da stvorimo pretpostavke za još brži razvoj metalskog sektora koji i sada čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30 hiljada zaposlenih, kazao je Zukić.