loader_50x90
loader_50x90
logo
Kupanje na jezeru Modrac za tri godine
još 25 min. čitanja
srijeda
11. Oktobar 2017.

Kupanje na jezeru Modrac za tri godine

U Tuzli je počeo Turistički forum na kojem su tema izmjene zakonske regulative • Ambijent za ulaganja
Kupanje na jezeru Modrac za tri godine
Razgovarano i o turističkim potencijalima/

Smještajni kapaciteti su na forumu okarakterisani kao najveća prepreka većem broju noćenja tokom turističke sezone

Iskorištavanje turističkih potencijala Bosne i Hercegovine i turizma kao grane koja posljednju godinu bilježi veliki rast cilj je prvog Turističkog foruma koji je jučer otvoren u Tuzli. U okviru foruma bit će održano nekoliko panela u okviru kojih će se uputiti prijedlozi izmjena zakonskih rješenja kako bi se unaprijedila ova vrlo potentna grana.

Paneli

 

Kako je kazala pomoćnica ministra za trgovinu i turizam u Vladi TK-a Dželmina Huremović, na jednom mjestu su okupljeni svi relevantni faktori za donošenje efikasnijih zakonskih rješenja.

- Cilj nam je pravljenje ambijenta za domaća, ali i strana ulaganja, a sve to ćemo pokušati uraditi kroz panele. Prva panel-diskusija su zakonski i institucionalni okviri kao podrška ili prepreka razvoju turizma na TK-u i FBiH, dok će se na drugom govoriti o perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma, odnosno o razvoju održivih i prepoznatljivih turističkih brendova, kazala je Huremović.

Na prvoj panel-diskusiji održanoj jučer bilo je govora o izmjeni zakonske regulative u smjeru da se onima koji već rade omogući da iznajmljivanje soba registruju kao dodatnu djelatnost.

Na forumu će biti govora i o turističkim potencijalima u TK-u, među kojima je posebno mjesto našao kompleks Muška voda u Kladnju.

Tri kupca

 

- Mi već imamo tri ozbiljna kupca, a Vlada TK-a će uložiti u rekonstrukciju puta do kompleksa. Uz to, imamo i projekt uređenja jezera Modrac. Imamo evropske partnere koji su spremni prečistiti vodu koja ulazi u jezero. Sve bi trajalo do pet godina, s tim da sam ja ubijeđen da bi se već za tri godine ponovo moglo kupati u Modracu, kazao je kantonalni ministar turizma Mirsad Gluhić. MIREN ALJIĆ