loader_50x90
loader_50x90
logo
Malinari najavili mirne proteste u Bratuncu
još 25 min. čitanja
četvrtak
12. Oktobar 2017.

Malinari najavili mirne proteste u Bratuncu

Proizvođači žele izraziti nezadovoljstvo otkupnom cijenom od 1,90 KM po kilogramu
Malinari najavili mirne proteste u Bratuncu
Pozvani svi proizvođači da se pridruže

Udruženje malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet danas će mirnim protestom u Bratuncu ponovo izraziti nezadovoljstvo zbog niske otkupne cijene ovogodišnjeg roda maline i kupine.

Nakon okupljanja, koje je zakazano za 10 sati ispred zgrade opštine u Bratuncu predviđeno je da učesnici protesta pješke krenu prema oko četiri kilometra udaljenoj hladnjači Bos agro food u Potočarima kod Srebrenice, gdje će predati svoje zahtjeve.

Na ovaj način proizvođači žele da još jednom izraze nezadovoljstvo otkupnom cijenom maline od 1,90 KM po kilogramu.

Prema riječima predsjednika Vilameta Ljubiše Alempića ovogodišnju cijenu maline u srednjem Podrinju diktirala je hladnjača Bos agro food, koja je otkupila najveće količine ovogodišnjeg roda i iz ovog udruženja pozivaju malinare da ubuduće bojkotuju ovu hladnjaču.

Udruženje Vilamet ranije je ukazivalo na neprihvatljivu cijenu maline i tražilo od hladnjačara da preuzete količine ovogodišnjeg roda isplate po cijeni od 2,5 KM.

Ovo udruženje okuplja oko 200 članova i uputilo je poziv svim proizvođačima maline, ali i načelnicima ove tri opštine i odbornicima da se im se pridruže u protestu i tako podrže proizvođače ovog voća.