loader_50x90
loader_50x90
logo
Mapiranje privrednih potencijala u BiH: Zašto su neki uspješni, a drugi nisu
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Mapiranje privrednih potencijala u BiH: Zašto su neki uspješni, a drugi nisu

Projekt Gradovi, općine/opštine i biznis- Lokalna poslovna inicijativa biće baziran na analitičkim podacima o poslovanju u različitim lokalnim zajednicama u BiH i pokazateljima poslovanja najuspješnijih kompanija
Mapiranje privrednih potencijala u BiH: Zašto su neki uspješni, a drugi nisu
Projekt pokrenuli Poslovne novine i LRC BIS

U sklopu opsežne studije, koja do sada nije urađena u našoj zemlji, Poslovne novine će izdati specijalnu publikaciju s biznis kartom 141 grada/općine/opštine u BiH, u sklopu koje će predstaviti i kompanije koje su nosioci razvoja svojih lokalnih zajednica.

Svaki grad i svaka općina ima svoje prednosti i potencijale, ali nažalost kod nas se često dešava da oni nisu prepoznati od strane investitora. Zašto su neke od općina uspješne, a neke ne, zašto neke općine s istim brojem stanovnika i s kvalitetnim resursima imaju manje ili više zaposlenih, odgovore na ova pitanja pokušat će dati Poslovne novine i kompanija LRC BIS uz pomoć inovativne platforme pod nazivom Gradovi, općine/opštine i biznis- Lokalna poslovna inicijativa.

Naime, ovaj jedinstveni projekt, koji je od iznimne važnosti, kako za lokalne zajednice, tako i domaće privrednike, biće baziran na analitičkim podacima o poslovanju u različitim lokalnim zajednicama u BiH i pokazateljima poslovanja najuspješnijih kompanija.

S obzirom na to da do sada nije urađena slična studija u našoj zemlji, te da lokalni ekonomski razvoj ima svoje specifičnosti, razvijena su tri specifična indikatora s ciljem stvaranja objektivne slike stanja konkurentnosti i performansi privrede na lokalnom nivou. Na osnovu ovih pokazatelja dodijeliće se i Kruna razvoja privrede Bosne i Hercegovine za lokalne zajednice.

Prvi indikator je rast izvoza, te će ovi podaci predstavljati osnovu za utvrđivanje koje lokalne zajednice, odnosno privreda sa promatranog područja imaju najveći rast izvoza u periodu 2015/2016. Drugi indikator je broj privrednih subjekata na 1.000 stanovnika. Treći indikator je ostvareni ukupan prihod.

Slični tekstovi po tagovima