loader_50x90
loader_50x90
logo
Nextbike i u Tuzli: Frenike provozao prvi bicikl
još 25 min. čitanja
petak
14. Juli 2017.

Nextbike i u Tuzli: Frenike provozao prvi bicikl

Tuzla nakon sarajeva postala drugi bh. grad koji je postao dio mreže od 120 svjetskih gradova i više od 30 hiljada Nextbike bicikala
Nextbike i u Tuzli: Frenike provozao prvi bicikl
Prvi Nextbike u Tuzli provozao rapper Frenkie/Miren Aljić

Nakon Sarajeva, i Tuzla je od danas postala dio svjetske Nextbike mreže od 120 gradova i 30 hiljada bicikala koja građanima širom svijeta omogućava najpovoljniji, najzdraviji i najzabavniji način prijevoza. U Tuzli su otvorena tri punkta na kojima će građani moći po niskim cijenama iznajmiti jedno od nekoliko desetaka bicikala koja će im biti na raspolaganju.

image
Nextbike u Tuzli na tri lokacije/Miren Aljić

Prije korištenja bicikla, potrebno je uplatiti godišnju registraciju u iznosu od 20 KM, koja omogućava da biciklo koristiti svaki dan pola sata besplatno, a za svaki naredni sat vam se odbija po 1,5 KM od uplaćene članarine.

Svečanom puštanju u rad je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je kazao kako urbanizam budućnosti nalaže da se okrenemo alternativnim prevoznim sredstvima, a kazao je i kako bi dovođenje Nextbike sistema u Tuzlu trebalo ubrzati izgradnju jako loše mreže bicikliskičkih staza u Tuzli.

- Ovo će ubrzati izgradnju biciklističkih staza, jer se s punktom kod Bingo City Centra grad otvara i prema zapadu. Mi imamo staze u istočnom dijelu grada, sve do gradske kuće, ali to sad moramo proširiti i dalje, kazao je Imamović.

image
Svečanosti prisustvovao i gradonačelnik Tuzle/Miren Aljić

U Tuzli su bicikla postavljena na zapadu kod BCC-a, u centru Tuzle na parkingu kod Pravoslavne crkve, te na istočnom dijelu grada kod Dramar centra. Partner projekta je i kompanija Bingo.

- Ovaj projekat je od velikog značaja za lokalnu zajednicu. Ponosna sam što Bingo ovim pokazuje da prati sve svjetske trendove, te na činjenicu da smo dodati kao jedna od Nextbike lokacija, kazala nam je Lidija Tomić, menadžerica BCC-a.

Amhet Ćumurović, direktor Nextbike projekta za BiH, je kazao kako se nada da će i u Tuzli ovaj sistem zaživjeti kao i u Sarajevu, gdje je prevazišao sva očekivanja.

image
Uz registraciju od 20 KM, svaki dan po pola sata besplatne vožnje/Miren Aljić

- Mi smo u Sarajevu za samo godinu dana imali 40 hiljada najmova, a naša bicikla su prešla više od 75 hiljada KM. Uglavnom se naša bicikla koriste kao prevozno sredstvo, od kuće do posla i obratno što je zapravo i bio naš cilj, kazao nam je Ćumurović.