loader_50x90
loader_50x90
logo
Podržimo organsku proizvodnju, jačajmo ruralni sektor
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

Podržimo organsku proizvodnju, jačajmo ruralni sektor

U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača "Organsko" Federacije BiH u Zenici su održani su "11. Dani organske proizvodnje" na kojem je svoje proizvode predstavio 31 proizvođač sa područja FBiH
Podržimo organsku proizvodnju, jačajmo ruralni sektor
Sa sajma zdrave organske hrane u Zenici/Muhamed Tunović

U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača "Organsko" Federacije BiH na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici u protekla dva dana održan je sajam "11. Dani organske proizvodnje" na kojem je svoje proizvode predstavio 31 proizvođač sa područja FBiH.

image
/Muhamed Tunović

Čast da otvori sajam pripala je gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću koji je rekao da građani trebaju dati podršku domaćim proizvođačima jer je naša hrana zdravija od uvozne koja dolazi po bagatelnim cijenama.

- Grad Zenica je najviše do sada od kada postoji izdvojio za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji na teritoriji grada Zenice. Radio se o 3,2 miliona KM od čega su dva miliona direktan poticaj i 1,2 miliona KM za infrastrukturu za ta poljoprivredna dobra, kazao je Kasumović.

image
/Muhamed Tunović

On je dodao da su poljoprivredni proizvođači imali tešku godinu, da je bio mraz pa snijeg a onda i suša. Izdvojena sredstva će dobro doći da, veli, naš narod preživi jer je trenutno to jedini izvor poljoprivrednim proizvođačima "da prežive u ovim teškim vremenima dok grad Zenica ner bude razvio industriju i ne mogne zaposliti ljude".

image
/Muhamed Tunović

- Poljoprivreda je sigurno jedan značajan segment i garantuje da preko 50 posto stanovništva, direktno ili indirektno, živi od poljoprivrede. Zato apelujem na građane Zenice da kupuju proizvode od naših proizvođača, naših građana, poručio je Fuad Kasumović.

image
/Muhamed Tunović

Kao jedan od prvih predstavnika institucija koji je prepoznao značaj organskog sektora i na taj način 11 godina podržavao ovaj vid poljoprivrede, organske proizvodnje, Grad Zenica i gradonačelnik Kasumović dobili su od organizatora sajma "Zlatnu korpu organskih proizvoda".

image
/Muhamed Tunović

Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH je objasnio je da poruka ovogodišnjeg sajma "Podržimo organsku proizvodnju, jačajmo ruralni sektor" te da Organsko FBiH već godinama ulaže napore da organska poljoprivreda zaživi i provodi zagovaračku kampanju za unapređenje sektora organske proizvodnje.

Priznanje je dobio Ibrahim Jukan, vlasnik "Eko Jukan", proizvođača organske hrane i poznati bh. pjevač koji je digao publiku u Zenici jučer na noge izvedbama sevdalinki, a zahvalnice Eko etna iz Zenice, vlasnice Edine Konjić i poljoprivredna zadruga "Organic shop" iz Zenice, vlasnika Rifeta Musića.

image
/Muhamed Tunović

Ibrahim Jukan je rekao da podržava ovu manifestaciju a da sevdah i hrana su dvije nerazdvojive stvari. Toliko su srodne i prirodne jedna drugoj i kada čovjek "lijepo pojede može i lijepo da pjeva". Gladan, veli, nije nigdje prispjeo...

Edina Konjić je rekla da se nada da će u budućnosti se više pričati o prirodnom zaslađivaču steviji kojki pomaže dijabetičare a koji Eko etna koristi. Nedavno je otvorena i prodavnica u Zenici. Na sajmovima, veli, narod prepoznaje kvalitet.

Organizator je obezbjedio i degustaciju organskih proizvoda za sve posjetioce.