loader_50x90
loader_50x90
logo
Potrebna je radikalna promjena u oblasti zaštite potrošača
još 25 min. čitanja
utorak
13. Mart 2018.

Potrebna je radikalna promjena u oblasti zaštite potrošača

Trebamo unaprijediti zakonodavstvo, s obzirom na to da je zakon donesen prije 12 godina, i u tom smislu ćemo u narednom periodu učiniti prve korake, kazao je Šarović
Potrebna je radikalna promjena u oblasti zaštite potrošača
Sve je veći broj pritužbi/Damir Ćumurović

Iako BiH ima zakon o zaštiti potrošača njegova implementacija je, prema riječima i predstavnika udruženja za zaštitu potrošača, ali i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, spora i stanje zaštite potrošača je nezadovoljavajuće. Rečeno je ovo nakon sjednice Vijeća za zaštitu potrošača BiH održanoj povodom obilježavanja 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača.

- Potrebna nam je radikalna promjena kako bismo zaštitu potrošača bar približili standardima one zaštite koju imaju potrošači u EU. Dakle, trebamo unaprijediti zakonodavstvo s obzirom na to da je zakon donesen prije 12 godina, i u tom smislu ćemo u narednom periodu učiniti prve korake, kazao je Šarović.

Mnogo je žalbi, pritužbi i prigovora koje potrošači upućuju institucijama na svim nivoima, posebno u oblasti ekonomskih usluga, usluga koje se tiču isporuke električne i toplotne energije, te nekih drugih javnih servisa i usluga, a broj pritužbi u odnosu na ranije godine se umnožava što je alarm za cijelo društvo da zaštitu potrošača podigne na veći nivo.