loader_50x90
loader_50x90
logo
Približava se izbor 100 najvećih u privredi BiH: Trideset godina se nagrađuje uspjeh
još 25 min. čitanja
petak
11. Avgust 2017.

Približava se izbor 100 najvećih u privredi BiH: Trideset godina se nagrađuje uspjeh

Pokazati da postoje domaće kompanije koje bilježe odlične rezultate, te da je njihov kvalitet proizvoda i usluga prepoznat i priznat na svjetskom tržištu
Približava se izbor 100 najvećih u privredi BiH: Trideset godina se nagrađuje uspjeh
Sa jednog od ranijih izbora

Ostalo je malo više od mjesec dana do 30. jubilarnog izbora 100 najvećih u privredi BiH, koji će se održati 20. septembra ove godine u Hotelu Hills, u Sarajevu, i koji će okupiti preko 300 vodećih bh. menadžera i vlasnika kompanija, te predstavnika diplomatskog kora, a sve u organizaciji Poslovnih novina, koje ove godine obilježavaju 45. rođendan.

Top 500 kompanija

- Na gala svečanosti koju ćemo organizirati 20. septembra, povodom dva jubileja 30. izbora 100 najvećih u BiH i 45. rođendana Poslovnih novina, dodijelit ćemo tradicionalno i priznanja najboljim kompanijama u BiH. Ove godine, po prvi put, objavit ćemo i top 500 kompanija u regionu. U ovoj specijalnoj publikaciji bit će predstavljene i brojne vodeće bh. kompanije koje su se ove godine našle u društvu uspješnih. Poslovne novine ove godine obilježavaju svoj 45. rođendan, i s pravom možemo reći da je istorija modernog privrednog novinarstva u BiH započela izdavanjem Poslovnih novina, koje su 1972. godine bile nedjeljni stručni informativni list za privredna pitanja. Nastavljajući dugogodišnju tradiciju poslovnog novinarstva, a u skladu s trendovima, u novembru ove godine, organizirat ćemo i konferenciju Pouzdanost 2017, na kojoj ćemo dodijeliti i priznanja kompanijama s natprosječnim pokazateljima poslovanja, kazala je Alena Ahmetspahić - Fočo, direktorica projekta 100 najvećih u BiH.

image
Pregled bh. privrednih kretanja

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je suorganizator događaja, izjavio je, između ostalog, da je ovo način da se građanima u BiH ukaže na to da postoje domaće kompanije koje bilježe odlične rezultate, te da je njihov kvalitet proizvoda i usluga prepoznat i priznat na svjetskom tržištu.

- S druge strane, ovo je jedan od načina da potencijalnim inostranim partnerima i investitorima pokažemo da ovdje mogu pronaći poslovne prilike, kazao je Egrlić.

Strategija

Partner 30. jubilarnog izbora 100 najvećih u BiH ove godine je i Privredna komora Federacije BiH, a njen dopredsjednik Mirsad Jašarspahić povodom toga je istakao:

- Ako znamo da kompanije koje su se našle na ovogodišnjim rang-listama 100 najvećih u BiH generišu 43 posto prihoda u BiH i ostvaruju 64 posto ukupnog izvoza iz BiH, te čine 26 posto ukupnog broja zaposlenih u BiH, onda se kompletna strategija privrednog razvoja treba raditi na matrici koju daje platforma 100 najvećih u privredi BiH.

Rangiranja i istraživanja za Poslovne novine, i ove godine, realizirao je specijalni partner LRC d.o.o. iz Sarajeva, a koja će biti objavljena na dan održavanja gala svečanosti 20. septembra 2017. godine.

30. jubilarno, redizajnirano specijalno izdanje 100 najvećih u BiH i ove godine donosi pregled bh. privrednih kretanja, s rang-listama velikih, srednjih i malih kompanija po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini, kao i analize vodećih industrijskih grana sa TOP 20 kompanija u svakoj od njih.