loader_50x90
loader_50x90
logo
Pripreme za Sajam šljive: Očekuje se 300 izlagača
još 25 min. čitanja
utorak
8. Avgust 2017.

Pripreme za Sajam šljive: Očekuje se 300 izlagača

I ove godine naučno-stručno predavanje o poljoprivredi sa akcentom na voćarstvo će biti održano na Poljoprivrednom gazdinstvu Krušik
Pripreme za Sajam šljive: Očekuje se 300 izlagača
Dosada je prijavljeno 220 učesnika
Pripreme za održavanje 44. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive koji će se održati od 23. do 27. augusta 2017. u Gradačcu su u završnoj fazi.

Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma, firme koja organizuje ovu tradicionalnu manifestaciju, istakao je da još nije zaključen spisak izlagača.

- Dosada je prijavljeno 220 učesnika i do početka Sajma šljive očekujemo da ćemo imati ukupno 300 izlagača iz zemlje i inostranstva. To nam je ovogodišnji cilj i sudeći prema interesovanju firmi on bi trebao biti ispunjen. Ove godine će na otvaranje sajma, pored izlagača, doći značajan broj zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja te nekoliko ambasadora akreditovanih u BiH. To je pokazatelj da je ovaj sajam, osim kod privrednika, uvršten i u kalendare institucija i organizacija koje učestvuju u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije, ističe direktor Šabanović.

To je i jedan od razloga što će ove godine uz podršku EU ProLocal programa biti održana prezentacija i prredavanje na temu: Prednosti i neminovnost zajedničkog pristupa tržištu. Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa grupacijom Svjetske banke i Britanskom ambasadom prezentovat će Vodič za izvoz voća i povrća u EU iz BiH i Investcioni profil sektora voća i povrća FBiH.

I ove godine naučno-stručno predavanje o poljoprivredi sa akcentom na voćarstvo će biti održano na Poljoprivrednom gazdinstvu Krušik u Donjem Skugriću kod Modriče, a rok za prijavu uzoraka izloženih proizvoda i rakija je 19. august.