loader_50x90
loader_50x90
logo
Projekt 100 najvećih od ove godine i u Crnoj Gori
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Projekt 100 najvećih od ove godine i u Crnoj Gori

Cilj projekta jeste da doprinese razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse, najvećih i najuspješnijih kompanija i poslodavaca
Projekt 100 najvećih od ove godine i u Crnoj Gori
U maju će se u Podgorici okupiti vodeći crnogorski privrednici

Projekt 100 najvećih, koji Poslovne novine iz Sarajeva realizuju više od 30 godina, izašao je van granica naše zemlje i od utorka zvanično postao regionalni. Naime, potpisivanjem franšiznog ugovora između Poslovnih novina d.o.o. sa kompanijom BI Consulting d.o.o. iz Podgorice ove godine će se po prvi put realizovati projekt 100 najvećih u Crnoj Gori, najavljeno je na konferenciji za medije koja je u utorak održana u Podgorici.

Poslovne novine već tradicionalno organizuju Izbor 100 najvećih u privredi BiH što je jedan od projekta od nacionalnog značaja koji afirmiše razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine. I ove godine suorganizator gala svečanosti na kojoj će se dodijeliti priznanja najboljim kompanijama u našoj zemlji je VTKBiH.

Važnost rangiranja najboljih i uspješnih kompanija i isticanje pozitivnih priča dugogodišnja je misija Poslovnih novina, koje kroz ovaj i ostale svoje projekte, stavljaju akcenat na važnost praćenja informacija o poslovanju kompanija i ekonomske tokove ne samo u našoj zemlji nego i u regionu.

Upravo je to i cilj projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, da doprinese razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse, najvećih i najuspješnijih kompanija i poslodavaca. O važnosti ovog projekta u Crnoj Gori govori i činjenica da ga provajder poslovnih informacija BI Consulting realizuje u partnerstvu sa Crnogorskim ministarstvima finansija i ekonomije, te uz pokroviteljstvo Societe Generale Montenegro.

image
Sa prošlogodišnje dodjele u Sarajevu/Damir Ćumurović

- Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2017. godinu izdvojićemo po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća, sve njih rangirati po jasnim i javno dostupnim poslovnim parametra iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja: ukupnim prihodima, realizovanoj neto dobiti i broju zaposlenih. Također, izdvojićemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 10 ključnih poslovnih djelatnosti, a sve njih objaviti u ekskluzivnoj godišnjoj publikaciji, kazao je Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga, koji je prepoznao značaj ovog projekta i odlučio da ga pokrene u Crnoj Gori.

Publikacija 100 najvećih u Crnoj Gori će biti predstavljena javnosti na gala svečanosti u maju 2018. godine, kada će se u Podgorici okupiti preko 300 vodećih crnogorskih privrednika i vlasnika kompanija, te državnog vrha i predstavnika diplomatskog kora.

- I pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, treba istaći da u Crnoj Gori postoji značajan broj kompanija koje u kontinuitetu postižu značajne rezultate i nije ih mali broj. Mišljenja smo, a na istoj ideji smo se okupili sa našim partnerima, da takve kompanije zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice, zbog čega je ovaj projekat posvećen baš njima, zaključio je Nikolić.

Prema riječima Emila Kučkovića, direktora Poslovnih novina iz Sarajeva, širenje ove pozitivne ideje dokaz je da priče o uspjehu kompanija ne poznaju granice.

Ovogodišnji, 31. Izbor 100 najvećih u BiH održaće se u septembru u Sarajevu.