loader_50x90
loader_50x90
logo
Sajam Interio sutra otvara svoja vrata
još 25 min. čitanja
utorak
13. Mart 2018.

Sajam Interio sutra otvara svoja vrata

Napravili smo značajan pomak u odnosu na prošlu godinu i imamo veći broj izlagača, a naš cilj je da se svake godine taj broj povećava, kazao je Kapo
Sajam Interio sutra otvara svoja vrata
Sajam traje pet dana/Didier Torche

Centar Skenderija Sarajevo i ove godine otvara sajamsku sezonu tradicionalnim sajmom Interio koji je posvećen drvnoj industriji, jednoj od najperspektivnijih grana privrede u BiH, a koji počinje sutra i traje do 18. marta u redizajniranoj dvorani "Mirza Delibašić".

Ova međunarodna specijalizovana sajamska manifestacija, kako je kazao direktor Centra Skenderija Amer Kapo, tokom 35 godina održavanja potvrdila se kao nezaobilazno mjesto za prezentaciju proizvoda i usluga brojnih bh. i stranih kompanija i povod okupljanja stručnjaka, poslovnih ljudi i krajnjih korisnika iz BiH i inostranstva.

- Napravili smo značajan pomak u odnosu na prošlu godinu i imamo veći broj izlagača, a naš cilj je da se svake godine taj broj povećava i da imamo kvalitetne izlagače, kao i ove godine. Posjetioci će u narednih pet dana zaista imati šta da vide, naveo je Kapo, dodajući da BiH, kada je riječ o drvnoj industriji, a posebno proizvodnji namještaja, ima šta da pokaže i ponudi u regionu, a i šire.

image
Dvorana posebno renovirana za Sajam/Didier Torche

U okviru sajma u četvrtak će biti održan stručni seminar pod nazivom Kako unaprijediti kvalitet izvoza drvne industrije BiH koji organizuje Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji s stručnjacima iz ove oblasti. Selma Bašagić iz VTKBiH je podsjetila da je drvna industrija prošle godine ostvarila izvoz gotovo 1,3 milijarde KM u okviru kojeg je izvoz namještaja bio 37,7 posto.

Ovogodišnji Interio, po riječima predstavnice Privredne komore Federacije BiH Šemse Alimanović, izuzetna je prilika za razmjenu iskustava, povezivanje visokog obrazovanja i privrede, dodatnu edukaciju, informisanje o trendovima u industriji namještaja, te unutrašnjeg i vanjskog uređenja.

Bašagić i Alimanović su naglasile značaj stvaranja ambijenta koji će omogućiti veću konkurentnost domaćih proizvoda i daljnje povećanje izvoza finalnih proizvoda ove industrije. Podsjetile su da domaći proizvođači namještaja na svjetskim sajmovima potvrđuju kvalitet svojih proizvoda i osvajaju prestižne nagrade.

Direktor Ećo Company Suhad Ećo kazao je da se, unatoč dobrim rezultatima, drvna industrija susreće s određenim problemima, kao što su visoka stopa opterećenja rada, nedostatak kvalitetnih kadrova, nabavka sirovina.

- Sirovine ima dovoljno, ali nije adekvatno raspoređena. Firme bi mogle povećati svoj izvoz i broj zaposlenika ako bi imale kvalitetnu sirovinu u kontinuitetu, naveo je Ećo.