loader_50x90
loader_50x90
logo
Šarović pooštrio procedure za izvoz voća i povrća u Rusiju
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
12. Mart 2018.

Šarović pooštrio procedure za izvoz voća i povrća u Rusiju

Ovime su se stekli preduslovi za organizovanje bilateralnih pregovora oko ukidanja zabrane izvoza jabuka, kaže Šarović
Šarović pooštrio procedure za izvoz voća i povrća u Rusiju
Šarović traži sastanak sa Aleksejevič Dankvertom/Damir Ćumurović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pooštrio je procedure za dobijanje certifikata o bh. porijeklu voća i povrća koje se izvozi u Rusku Federaciju, počev od 11. 3. ove godine, čime su se stekli uslovi za pregovore o ukidanju zabrane izvoza.

Certifikat „FORM A“ od sada će izdavati Vanjskotrgovinska komora BiH poštujući stroge procedure koje je naložio Šarović, a koje će suziti prostor za zloupotrebe ovog dokumenta i u ovom važnom izvoznom poslu sa Rusijom ostaviti samo ozbiljne proizvođače i izvoznike. Šarović je izdao i nalog Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH da u cilju implementacije Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika, izdavanje fitosanitarnog certifikata od nadležnih inspekcijskih organa RS-a, FBiH i Distrikta Brčko značajno unaprijedi i učini odgovornijim, što je Uprava svojim Uputstvom i učinila.

„Ovim unapređenjem sistema i kontrole izdavanja ključnih dokumenata koji prate pošiljke voća i povrća u Rusku Federaciju, kao i drugim mjerama preduzetim u proteklom periodu, stekli su se preduslovi za organizovanje bilateralnih pregovora bh. i ruske strane oko ukidanja zabrane izvoza jabuka u Rusku Federaciju“, ističe Šarović.

Šarović je uputio pismo direktoru Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, kojim ga je obavijestio da su u BiH preduzete neophodne mjere, i kojim je zatraženo održavanje sastanka u cilju pregovora o nastavku izvoza jabuka u Rusiju.