loader_50x90
loader_50x90
logo
Svaki sat spremimo jednog sugrađanina na groblje zbog pušenja
još 25 min. čitanja
srijeda
11. Oktobar 2017.

Svaki sat spremimo jednog sugrađanina na groblje zbog pušenja

Pušenje je glavni i vodeći faktor rizika za pojavu čitavog niza hroničnih nezaraznih bolesti, najtežnih hroničnih bolesti kao što su karcinomi, akutni infarkt miokarda, moždani udar
Svaki sat spremimo jednog sugrađanina na groblje zbog pušenja
Tražimo da se objekti opredijele da li će biti pušački ili ne, kaže Hadžić

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kako je rečeno na javnoj raspravi koju je organizovalo Federalno ministarstvo zdravstva, je zakon kojim se obrađuje javno-zdravstveni aspekt problema koji se zove pušenje duhana i duhanskih proizvoda koji je već odavno prepoznat kao ozbiljna bolest ovisnosti, koja uzrokuje brojne bolesti.

- Pušenje je glavni i vodeći faktor rizika za pojavu čitavog niza hroničnih nezaraznih bolesti, najtežnih hroničnih bolesti kao što su karcinomi, akutni infarkt miokarda, moždani udar i čitav niz drugih hroničnih nezaraznih bolesti koje uveliko opterećuju naš zdravstveni sistem i narušavaju zdravlje naših sugrađana. Podaci koje Zavod prikupi nisu nimalo ohrabrujući - u Federaciji umire 11.000 ljudi godišnje od bolesti koje se mogu povezati sa pušenjem ili svaki dan 30 ljudi, ili svaki sat spremimo jednog našeg sugrađanina na groblje. To su brojke koje nas moraju zabrinuti. Od zakona očekujemo da se ti trendovi prvo zaustave pa onda i smanje, jer iskustva zemalja koje su provele slične zakone daju nam rezultate da se smanjio broj oboljelih, a samim tim i umrlih od bolesti koje su povezane s pušenjem, kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar.

Frank Chaloupka, profesor Ekonomije na Univerzitetu Ilinois u Chicagu, kazao je da jedan ovakav zakon koji imamo u formi nacrta, ima puno ekonomskog smisla, ne samo smisla za javno zdravstvo.

- Svi smo upoznati s činjenicom da korištenje duhana stvara ogromne troškove širom svijeta, koliko troškove za sisteme zdravstvene zaštite toliko i troškove u vidu izgubljene produktivnosti i smrtnosti. Ti troškovi na globalnom nivou su oko 1,4 triliona američkih dolara. Znamo da ekonomijama ide bolje kada se smanji upotreba duhana, znamo i da radnje, preduzeća, bolje posluju, njihovo poslovanje se poveća nakon što se provedu politike kao što su politike koje se odnose na prostor bez dima, kazao je Chaloupka, ali se s njim nije složio Amir Hadžić, predsjednik Udruženja/Udruge hotelijera i restoratera u BiH, koji je tražio da zakon predvidi mogućnost malim objektima da se opredijele da li će biti prostori za pušače ili ne.

- Obmana je kada kažu da neće biti ugrožena radna mjesta, jer svjedoci smo primjera Hrvatske kada je donesen zakon u ovom obliku i sada je korigovan. Mi tražimo da se objekti opredijele i da stoji naznačeno za šta su, a struka neka odredi koji uslovi se moraju zadovoljiti da bi to mogao biti prostor za pušače, poručio je Hadžić.