loader_50x90
loader_50x90
logo
Turci platili hipoteke Energoinvest TDS-a
još 25 min. čitanja
subota
13. Januar 2018.

Turci platili hipoteke Energoinvest TDS-a

Reorganizacijom je predviđeno da se većina radnika vrati na posao, a u prvom krugu bilo bi vraćeno 70 ljudi
Turci platili hipoteke Energoinvest TDS-a
Skupština povjerilaca tek u martu/

Kada su nam isključivali struju, cink je ostao u kadi zaleđen i sada to treba remontovati, istakao je Makić

Iako je u januaru trebao biti završen postupak reorganizacije firme Energoinvest Tvornica dalekovodnih stubova (TDS), to će ipak morati malo sačekati. Naime, stečajni upravnik radnicima je jučer saopštio da je Skupština povjerilaca zakazana za 14. mart ove godine, što znači da će morati čekati još dva mjeseca. Bespotrebno, smatraju oni.

Usvajanje plana

- Turski investitor već je počeo ulagati novac, to jeste do sada je već otplatio naše hipoteke, još ljetos je riješio dugovanja Raiffeisen i Intesa Sanpaolo banci, a jednom velikom dužniku je prije mjesec uplatio milion KM. Dakle, do sada je dao šest miliona KM za EI Dalekovode i sad i mi i on moramo čekati još dva mjeseca da se završi ovaj postupak kako bi se mogle raditi konkretne stvari na oporavku preduzeća, kazao nam je Mirsad Makić, predsjednik Sindikata radnika EI Dalekovodi, koji je dodao i kako je ostala još Porezna uprava, kojoj treba uplatiti 130.000 KM, a koju bi regulisao po usvajanju stečajnog plana.

Tek nakon što bude završena procedura oko prihvatanja plana reorganizacije, turski investitor može preuzeti firmu, onda će ona tri godine raditi u stečaju, a to je i rok da se plate svi dugovi, te će on, kako kaže Makić, tek nakon tri godine biti 100-postotni vlasnik.

- Reorganizacijom je predviđeno da se većina radnika vrati na posao. Bilo nas je 136, jedan dio je otišao u penziju, a jedan tek treba da ode, tako da bi u prvom krugu na posao bilo vraćeno 60-70 ljudi, ostali bi bili pozvani kako se proizvodnja bude razvijala, kad bi se pogon potiskaone remontovao jer nam je to najveći problem. Imamo mašinu koja radi, samo nam pogon potiskaone ne radi jer, kada su nam isključivali struju, cink je ostao u kadi zaleđen i sada to treba remontovati, napuniti kadu ponovo cinkom i pustiti u rad, istakao je Makić.

Reorganizacija

Trenutno ovi radnici nemaju mnogo posla, tek toliko da mogu pokriti neke troškove, ali daleko od toga da mogu pokriti sve. Reorganizaciju čekaju kao ozebli sunce i nadaju se da bi od marta sve moglo krenuti nabolje.