loader_50x90
loader_50x90
logo
Uspostavljenje poslovnih veza njemačkih i bh. firmi
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
13. Novembar 2017.

Uspostavljenje poslovnih veza njemačkih i bh. firmi

Delegacija iz BiH posjetila sajam mašinogradnje i inženjerstva FMB u Bad Salzuflenu u Njemačkoj
Uspostavljenje poslovnih veza njemačkih i bh. firmi
Velike mogućnosti za investiranje u BiH

Predstavnici Privredne komore FBiH, direktor Sektora za industriju i usluge Almin Mališević i predsjednik Udruženja metalne i elektro industrije Kasim Kotorić bili su dio bh. delegacije koja je protekle sedmice posjetila sajam mašinogradnje i inženjerstva FMB u Bad Salzuflenu u Njemačkoj.

Sajam FMB osnovan je 2005. kao prezentacijska platforma za dobavljače mašinogradnje. Sa više od 700 firmi u oblasti mašinogradnje i njihovih dobavljača, regija u kojoj se sajam održava Ostwestfalen-Lippe, jedna je od najjačih u Njemačkoj i generira godišnji promet od preko 19 milijardi eura.

Ove godine na FMB-u je 556 firmi predstavilo svoje inovativne proizvode i rješenja iz mašinogradnje, obrade metala, inženjerstva, elektronike, softverskih rješenja i prateće opreme za mašinsku industriju.

Bh. delegacija je održala sastanak sa predstavnicima FMB sajma Christian Enßleom, Jörn-Hendrik Duxom i Wolfgang Marquardtom na kojem su domaćini održali kratku prezentaciju sajma i mogućnosti koje su pružaju izlagačima. Predstavnici iz BiH su informisali domaćine o bh. metalskoj industriji, potencijalima, kao i perspektivi ove grane u BiH.

image
Uspostavljanje kontakata

Drugog dana upriličena je posjeta Privrednoj komori Bielefelda. Održan je sastanak sa Jens U. Heckerothom i Arne Potthoffom na kojem su predstavnici PKFBiH predstavili stanje u metalskoj industriji BiH, potencijale koji postoje kao i mogućnosti za uspostavljenje poslovnih veza njemačkih i bh. firmi. Također, domaćinima je ukazano na velike mogućnosti za investiranje u BiH i dogovoreno je da se dostave detaljne informacije o investicionim lokacijama i uslovima u kojima se posluje u Bosni i Hercegovini. PKFBiH će nastojati da uz pomoć EU ProLocal projekta i GIZ-a, organizuje kolektivno izlaganje bh. firmi na sajmu FMB 2018.

Posjeta je organizirana uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal kojeg sprovodi GIZ, s ciljem podrške razvoju metalske industrije u Bosni i Hercegovini i uspostavljanju kontakata bh. privrede sa jednim od najrazvijenijih regiona u Njemačkoj.