loader_50x90
loader_50x90
logo
Za kapitalne investicije poljoprivrednicima u RS-u 4,5 miliona KM
još 25 min. čitanja
srijeda
16. Maj 2018.

Za kapitalne investicije poljoprivrednicima u RS-u 4,5 miliona KM

Iznos poticajnih sredstava uvećava se za komercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva za dodatnih pet posto
Za kapitalne investicije poljoprivrednicima u RS-u 4,5 miliona KM
Veliki interes za nabavku traktora

Interesovanje poljoprivrednika za novčane poticaje za kapitalne investicije je ogromno i već sada se može reći da će premašiti raspoloživa sredstva za ove namjene od 4,5 miliona KM, rekao je za Srnu portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Aleksandar Macanović.

Macanović kaže da je najveće interesovanje za nabavku mehanizacije, odnosno traktora i priključaka.

"Osim što se poticaji za kapitalne investicije od ove godine dodjeljuju putem javnog poziva, novost je i da će oni biti u fiksnom iznosu i to 30 posto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno 15 posto za nekomercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva", rekao je Macanović.

On je dodao da je sve regulisano Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2018. godini.

Macanović je napomenuo da se iznos poticajnih sredstava uvećava za komercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva za dodatnih pet posto za nosioce gazdinstva starosti do 40 godina ili za žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

On je naveo da kapitalne investicije obuhvataju i investicije za preradu i skladištenje poljoprivrednih proizvoda, odnosno za nabavku tehnološke opreme.