loader_50x90
loader_50x90
logo
Zajednički do boljih uslova za poslovanje
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Zajednički do boljih uslova za poslovanje

Općina Bosanska Krupa u narednom periodu radiće na projektu zaštite okoliša i gradnje saobraćajnice
Zajednički do boljih uslova za poslovanje
Poslovna zona Pilana

Krupa je najveći izvoznik po stanovniku u USK-u, prva je koja je u ovom dijelu BiH uspostavila GIS...

Razvoju lokalnih zajednica sve se više i u našoj zemlji pridaje pažnja i sve su veća ulaganja u njega, a jedna od općina koja dosta ulaže je Bosanska Krupa, koja je učestvovala u MEG projektu i postigla izvanredne rezultate, te se svrstala u red partnerskih jedinica lokalne samouprave s pristupom najvišem iznosu predviđenih grant sredstava. Stoga su im nedavno u posjeti bili implementatori i finansijeri projekta - predstavnici Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) Dimka Stantchev Skeie i Srećko Bajić, te iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Goran Štefatić, Vahidin Ogrešević i Damir Muslić.

Dobri rezultati

Na sastanku je bilo govora o razvoju lokalne zajednice, svim prednostima koje ima, a koje bi mogle privući investitore, kao i svim izazovima s kojima se susreće Bosanska Krupa.

Kroz Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) Bosanska Krupa će u narednom periodu realizirati dva vrlo značajna projekta, jedan se odnosi na zaštitu okoliša, vodovodnu mrežu, čiji je cilj smanjenje gubitaka vode, a drugi na poslovnu infrastrukturu, odnosno izgradnju preostale interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni Pilana. Za ove aktivnosti Općina će dobiti 136 hiljada švicarskih franaka.

- Pozitivno je bilo čuti sve o radu načelnika i njegovog tima, cijele administracije i vidjeti kako zajednički napor lokalnih i stranih investitora zajedno sa lokalnom upravom mogu dati dobre rezultate, kazao je Dimka Stantchev Skeie iz SDC-a.

Načelnik Armin Halitović upoznao je prisutne sa činjenicama da je Krupa najveći izvoznik po stanovniku u USK-u, da je prva koja je u ovom dijelu BiH uspostavila GIS, prva je izradila strategiju razvoja prema MIPRO metodologiji, sarađivala je sa evropskim organizacijama i institucijama, a već dvije godine ponosni je nosilac BFC certifikata koji potvrđuje povoljno poslovno okruženje.

Srž problema

- Imali smo priliku ugostiti predstavnike švicarske ambasade, SDC-a, UNDP-a, koji zajedno s nama realizuju MEG projekt. Predstavili smo im ono što smo do sada radili, u čemu smo napredovali, naročito smo se fokusirali na raniju saradnju sa švicarskom ambasadom i SDC-om u proteklih 11 godina. U ovom projektu pokazali smo da smo izuzetno ozbiljna lokalna zajednica, da shvatamo srž problema i da obaveze rješavamo na vrijeme, kazao je Halitović.

Slični tekstovi po tagovima