loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Amerikanci nezadovoljni presudom srpskog suda
još 25 min. čitanja
utorak
14. Novembar 2017.

Amerikanci nezadovoljni presudom srpskog suda

Prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin je odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva, a srpska policija se povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada
Amerikanci nezadovoljni presudom srpskog suda
Američka ambasada u Beogradu

Ambasada SAD u Beogradu otvoreno je negodovala juče nezadovoljna presudom Višeg suda u Beogradu koji je na uslovne kazne osudio optužene za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu, posle mitinga "Kosovo je Srbija". Odmah po objavljivanju presude, iz američke diplomatske kuće u Beogradu stiže saopštenje sljedeće sadržine:

"Ambasada SAD podržava vladavinu prava i traži da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju. Primili smo na znanje presudu koju je danas doneo Viši sud u Beogradu. Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu".

A presudom su na uslovne kazne od po pet i šest mjeseci osuđena četvorica optuženih za paljenje američke ambasade, dok su trojica oslobođena optužbi.

"Prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin je odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva, a podsećamo da se srpska policija povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada", navodi se u reagovanju Ambasade SAD i dodaje:

"Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju".

Podsjetimo da je slučaj paljenja ambasade skoro čitavu deceniju kamen spoticanja u odnosima Vašingtona i Beograda baš kao i slučaj "Bitići" odnosno priznanje nezavisnosti Kosova.