loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Borissov u Prištini: Kosovo i Srbija moraju pronaći razumni kompromis
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Borissov u Prištini: Kosovo i Srbija moraju pronaći razumni kompromis

Borissov je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Kosova Thacijem naglasio da Kosovo treba da nastavi dijalog sa Srbijom
Borissov u Prištini: Kosovo i Srbija moraju pronaći razumni kompromis
/Anadolija

Evropska unija u svoje članstvo neće primiti zemlje s problemima i Kosovo mora da riješi odnose sa Srbijom, poručio je u Prištini bugarski premijer Boyko Borissov, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Borissov je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, nakon njihovog sastanka, naglasio da Kosovo treba da nastavi dijalog sa Srbijom kako bi se riješili međusobni problemi i kako bi se život razvio bez rata.

"Neću reći ništa drugo kao alternativu, nema alternative. Vidjeli smo raniju alternativu i paramilitarne formacije i sve drugo i ne želimo da se vraćamo u prošlost, u taj užasni period Balkana. Iskreno se nadam i da će Skoplje i Atina riješiti nesporazume i da naši prijatelji iz Makedonije uđu u NATO i EU. Mi smo s Makedonijom dali dobar primjer rješavanja nesporazuma. Vi ste primorani da zajedno sa Srbima riješite nesporazume i onda vam garantujem da će EU gledati drugim očima prema našem regionu", kazao je Borissov.

On je poručio i da ne može dati savjet kako treba da izgleda konačni sporazum između Kosova i Srbije, jer je na Balkanu nezahvalno davati savjete, ali je poručio da se mora pronaći kompromis.

image
/Anadolija

"Ukoliko ne potpišete sporazum sa Srbijom onda ni Kosovo, ni Beograd neće ući u EU. To je ključni sporazum zato što EU ne želi da prebacite svoje istorijsko-geografske probleme, tako da vam je zadatak da pronađete razumni kompromis i da idemo dalje", kazao je Borissov.

On je naglasio da su egoizmi pojedinih država štetni po cijelu Evriopu, te da zemlje Zapadnog Balkana moraju ispuniti tražene kriterijume. Takođe je istakao da će predstojeći Samit EU i Zapadnog Balkana, koji organizuje njegova zemlja u maju u Sofiji, biti interesantan sastanak koji će okupiti elitu Balkana i Evrope, te da će se pronaći način za predstavljanje Kosova na tom Samitu.

Predsjednik Kosova Thaci je kazao da je Bugarska primjer za ostale zemlje Zapadnog Balkana kako treba ići na putu evroatlanskih integracija. Prema njegovim riječima, Kosovo je ispunilo svih 95 traženih kriterijuma i kreće se u pravom smjeru, posebno nakon što je u Skupštini ratifikovan sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

"Samit u Sofiji je jedinstvena prilika za odnose EU i Zapadnog Balkana. To naravno podrazumjeva i prevazilaženje regionalnih nesporazuma i izrazio sam našu odlučnost u vezi procesa normalizacije odnosa sa Srbijom, olakšanog od strane EU. Kosovo ne traži samo da se dijalog sa Srbijom nastavi, već i da se pretvori u proces dobrog susjedstva, pomirenja i mira za Kosovo i Srbiju, ali i za ciijeli region", kazao je Thaci.

On je pozvao Rusiju da prizna Kosovo i da ukloni svoj veto u Vijeću sigurnosti UN-a, jer, kako je kazao, Kosovo nikome nije neprijatelj.

Thaci i Borissov su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koje na Zapadnom Balkanu finansira EU, poput autoputa Priština - Niš, a koji su od velikog značaja za modernizaciju cijelog ovog prostora, prenosi Anadolija.