loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Dačić: Politika proširenja EU presudna za stvaranje otpornije regije
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

Dačić: Politika proširenja EU presudna za stvaranje otpornije regije

Istaknuo je kako bez regije zapadnog Balkana, EU neće moći da garantira mir i stabilnost na kontinentu zbog čega ovaj dio Evrope mora biti dio europskog procesa
Dačić: Politika proširenja EU presudna za stvaranje otpornije regije
Ivica Dačić

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je u srijedu kako postoji uska veza između proširenja EU i očuvanja sigurnosti te da je politika proširenja presudna za stvaranje otpornije regije.

Istaknuo je kako bez regije zapadnog Balkana, EU neće moći da garantira mir i stabilnost na kontinentu zbog čega ovaj dio Evrope mora biti dio europskog procesa.

- Ako neko misli da su svi problemi na Balkanu riješeni on je u dubokoj zabludi - naglasio je šef srbijanske diplomacije, dodajući da kada se "veliki biju onda nastrada trava", te da Srbija mora zaštititi svoje državne i nacionalne interese, što ne znači da nema pravo na pravdu, kao i svi narodi bivše Jugoslavije.

Istovremeno je konstatirao kako se Evropska unija danas suočava s krizom identiteta i da treba imati uvijek na umu da je nastala kao mirovni projekt i projekt integracija.

- Vjerujemo da EU može da nastavi da bude uspješan primjer drugima i zato s posebnom pažnjom pratimo sve inicijative koje se pokreću u okviru reformskog procesa Unije - objasnio je Dačić.

Odnos Srbije s NATO-om, nazvao je delikatnim zbog nasljeđa prošlosti. Međutim, dodao je kako Srbija, imajući u vidu zajedničke interese, sudjeluje u Programu partnerstva za mir.

Također je podvukao kako Srbija provodi politiku vojne neutralnosti što znači da nema namjeru za članstvo u NATO ili bilo kojem drugom vojnom savezu.

- Iako poštujemo različita mišljenja u regiji, naša vojna neutralnost ne predstavlja prepreku za produbljivanje suradnje s NATO savezom. Vojna neutralnost ne znači izolaciju ili samozadovoljnost, u današnjem svijetu takav izolacionizam je prevaziđena opcija - podvukao je Dačić, prenosi Fena.