loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Dačić protiv učešća SAD-a u pregovorima Beograda i Prištine
još 25 min. čitanja
četvrtak
12. Oktobar 2017.

Dačić protiv učešća SAD-a u pregovorima Beograda i Prištine

Ministar vanjskih poslova Srbije Dačić rekao je da Beograd želi dijalog sa Prištinom, a kao najveću prepreku na evropskom putu Zapadnog Balkana izdvojio je neriješena bilateralna pitanja bivših jugoslovenskih republika
Dačić protiv učešća SAD-a u pregovorima Beograda i Prištine
/EPA

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd želi da podstakne dijalog sa Prištinom, ali je odbacio mogućnost, koju je predložio premijer Kosova Ramush Haradinaj da se taj dijalog nastavi uz veće učešće Sjedinjenih Američkih Država.

"Što se nas tiče, mi smo za da se (dijalog) vrati u Ujedinjene nacije, ali nismo tu da kočimo dijalog, već treba da ga podstaknemo", rekao je Dačić na Beogradskom bezbednosnom forumu.

On je ocijenio da su izjave kosovskog premijera o većem učešću SAD-a, namenjene unutrašnjoj politici na Kosovu.

Haradinaj je najavio izradu nove platforme za dijalog sa Beogradom i dodao da je nemoguće nastaviti dijalog "ako i Amerika nije za stolom".

Dačić je novinarima rekao da EU ima veliki interes da Zapadni Balkan postane deo EU, upravo i zbog pitanja bezbijednosti.

"Bolje je da EU kontroliše procese u regionu, nego da ih ne kontroliše. Bolje je da to bude deo rešavanja problema, a ne da se stvaraju problemi", rekao je Dačić.

On je ocijenio da najveći problem predstavljaju neriješena bilateralna pitanja bivših jugoslovenskih republika i dodao da je potrebna veća politička volja da bi ti problemi bili riješeni.

"To se pretvara u noćnu moru celog regiona. Ove druge globalne stvari kao što su terorizam, klimatske promene i druge svari - mi tu ne možemo mnogo da utičemo", rekao je Dačić, prenosi Anadolija.