loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Dačić: Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja sa EU   
još 25 min. čitanja
petak
12. Januar 2018.

Dačić: Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja sa EU   

Nadam se da će tokom bugarskog predsjedavanja EU, broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu, rekao je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije  
Dačić: Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja sa EU   
/Anadolija

Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja tokom bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji, jer je nastavila sa aktivnostima u realizaciji ključnog spoljno-političkog prioriteta, a to je puna integracija u EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Mudrom i uravnoteženom politikom, promovisali smo nacionalne vitalne interese, prije svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, istovremeno nastavljajući sa intenzivnim aktivnostima na realizaciji ključnog spoljno-političkog prioriteta", rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije organizovanom za diplomate, međunarodne organizacije i medije.

Prema njegovim riječima, izjava predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera koji je izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija i da će raditi na strategiji za njihovo uspješno pristupanje EU do 2025. godine, dobra je poruka jer je prvi put definisan vremenski okvir članstva Srbije u EU.

image
/Anadolija

"Nadam se da će tokom bugarskog predsedavanja EU, broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu", naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije ocijenio je i da je uspeh što je Srbija prošle godine otvorila šest pregovaračkih poglavlja, odnosno što je od početka pregovaračkog procesa otvoreno 12 poglavlja, s tim da su dva poglavlja privremeno i zatvorena.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je kazao da očekuje da i Priština poštuje i ispunjava preuzete obaveze i ponovio da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu.

"Nastavljeni su sveobuhvatni napori u različitim multilateralnim forumima da se svim raspoloživim diplomatiskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se osujete pokušaji ostvarivanja članstva Kosova u različitim međunarodnim organizaicjama", rekao je Dačić, prenosi Anadolija.