loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Evropske agencije za lijekove (EMA)
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
20. Novembar 2017.

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Evropske agencije za lijekove (EMA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) traži novo sjedište do 2019. godine kada će Velika Britanija napustiti članstvo u Evropskoj uniji, pa će EMA preseliti iz Londona u neki drugi evropski grad
Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Evropske agencije za lijekove (EMA)
Evropske agencije za lijekove (EMA)

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova poslalo je službeno priopćenje u kojem obavještava kako se Hrvatska službeno povukla iz kandidature Zagreba kao mogućeg sjedište Evropske agencije za lijekove (EMA), jer "postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, a bio je podložan sugestivnim ocjenama same Evropske agencije za lijekove".

Evropska agencija za lijekove (EMA) traži novo sjedište do 2019. godine kada će Velika Britanija napustiti članstvo u Evropskoj uniji, pa će EMA preseliti iz Londona u neki drugi evopski grad. Kandidirano je 18 evropskih gradova za sjedište ove ugledne i financijski snažne agencije koja će svakom domaćinu donositi značajnu dobit.

O gradu finalistu danas će odlučivati ministri vanjskih poslova EU članica na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu.

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP) priopćeno je kako je Republika Hrvatska odlučila povući kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove.

"Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine. Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Evropske agencije za lijekove", stoji u priopćenju.

Ipak, poručuje se kako je Republika Hrvatska u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Evropske unije.

"Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije", stoji u priopćenju MVEP-a, prenosi Anadolija.