loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Konferencija u Prištini: Kosovo želi da što prije postane dio NATO-a
još 25 min. čitanja
utorak
14. Novembar 2017.

Konferencija u Prištini: Kosovo želi da što prije postane dio NATO-a

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tacan Ildem naglasio je da NATO veliku važnost posvećuje dijalogu Prištine i Beograda, koji je važan za sigurnost cijelog regiona
Konferencija u Prištini: Kosovo želi da što prije postane dio NATO-a
Konferencija u Prištini/Anadolija

Noramlizacija odnosa Prištine i Beograda je važna za sigurnost cijelog regiona, izjavio je danas pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tacan Ildem na Regionalnoj bezbjednosnoj konferenciji "NATO i Zapadni Balkan: Regionalne dinamike u periodu globalnih bezbjednosnih izazova“.

Konferencija, koju je sinoć otvorio predsjednik Kosova Hashim Thaci, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Kosova i u partnerstvu sa Kosovskim centrom za bezbjednosne studije u Prištini.

Obraćajući se učesnicima Konferencije Ildem je naglasio da NATO veliku važnost posvećuje dijalogu Prištine i Beograda, koji je važan za sigurnost cijelog regiona. On je kazao da NATO apeluje na sve strane da se uzdrže od provokacija i da doprinesu normalizaciji odnosa.

image
Anadolija

Po njegovim riječima, NATO je uspješno investirao u posljednjih 18 godina kako bi održao Kosovo i region bezbjednim. On je ocijenio da je KFOR uspješna priča za Alijansu i njene partnere i poruči je da će ta misija koja trenutno broji 4,5 hiljade vojnika, biti nastavljena.

Izjavio je da stabilan Balkan, znači i stabilna Evropa i da NATO radi sa svima na očuvanju Zapadnog Balkana, te da je dobrosusjedstvo preduslov za evroatlanske integracije.

“Ova zemlja ima svoje nijanse i svoju historiju, ali ljudi na Zapadnm Balkanu imaju zajedničku perspektivu integracija i saradnje i mi želimo da vam pomognemo da to razumijete. Uspeh zahtjeva posvećenost, istinski napredak u reformama i pomirenje”, kazao je Ildem.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je izjavio da Kosovo za tri meseca proslavlja 10 godina svoje nezavisnosti i da je u tom periodu dokazalo kao faktor mira i demokratije u regionu Balkana i šire.

Veseli je naglasio da je Kosovo izgradilo dobre odnose sa susjednim zemljama, te da od Srbije sa kojom nastavlja dijalog o noramlizaciji odnosa očekuje da uskoro prizna kosovku nezavisnost.

“Istovremeno naši odnosi sa Crnom Gorom su odlični, nećemo dozvliti ni pod kojim uslovima da se naši odnosi ugroze. Mi pozdravljamo učlanjenje Crne Gore u NATO, koja je bila glavni faktor stabilnosti u region i obavezujemo se da ćemo svako pitanje koje imamo među nama riješiti na najbolji način uz poštovanje suverenosti naših nezavisnih država”, kazao je Veseli.

image
Anadolija

On je istakao da Kosovo neće dozvoliti da se promoviše destabilizacija neke suverene države, niti ekstremizam, te da Kosovo teži učlanjenju u NATO. Izrazio je očekivanje da će jako brzo doći do transformacije Bezbjedonosnih snaga Kosova u vojsku Kosova, uz zajedničko djelovanje sa partnerima iz NATO-a.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je potencirao neophodnost poštovanja među državama, posebno na Balkanu, jer kada je riječ o bezbjednosti ni jedna zemlja nije dovoljna sama sebi.

Haradinaj je kazao da je Kosovo spremno da sarađuje sa drugim zemljama u borbi protiv bezbjedonosnih izazova, među kojima se izdvajaju globalni terorizam, mješanje Rusije na Balkanu uglavnom putem informativne borbe i međunarodni organizovani kriminal, prenosi Anadolija.