loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Mogherini - Brnabić: Za pristup Srbije EU-u važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine
još 25 min. čitanja
četvrtak
16. Novembar 2017.

Mogherini - Brnabić: Za pristup Srbije EU-u važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Mogherini je rekla i da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograd - Priština o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za dijalog ključno ustanovljenje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici
Mogherini - Brnabić: Za pristup Srbije EU-u važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine
Mogerini - Brnabić/Anadolija

Za napredak Srbije na putu pristupanja Evropskoj uniji (EU) veoma je važan dijalog Beograda i Prištine i uspeh tog dijaloga se mjeri pronalaženjem održivog rješenja za sve, saglasile su se danas visoka predstavnica EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije održanog u Bruxellesu, Mogherini je pohvalila novu fazu dijaloga, odnosno direktno učešće dvojice predsjednika, uz promjenu formata, agende i brzine sastanka.

„Ono što je za mene u ovom trenutku važno je da se zaštiti faza. Vidjeli ste mnogo češće sastanke, promijenili smo format i brzinu i agendu onoga o čemu raspravljamo. Dijalog je o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i njegov uspeh se ne mjeri brzinom, već napretkom u normalizaciji odnosa dvije strane koja se mjeri pronalaženjem održivog rešenja za sve“, navela je ona.

Mogherini je rekla i da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograd - Priština o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za Dijalog ključni ustanovljenje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici.

image
Ana Brnabić/Anadolija

Na to je premijerka Srbije Ana Brnabić kazala da Beograd postaje potpuno posvećen dijalogu i pohvalila „hrabru odluku“ predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog.

„Još jedna hrabra odluka Vučića da pokrene unutrašnji dijalog, da znamo da mi svi zajedno želimo da idemo u dijalog sa Prištinom i da svi zajedno kažemo da to nije političko pitanje, već nacionalno pitanje i da svi zajedno nađemo kompromis za jedan zajednički stav Srbije po ovom pitanju“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da će dijalog biti nastavljen i pozvala sve da uzmu učešće u ovom dijalogu, ali je pozvala Prištinu da ozbiljno „sa nama radi na implementaciji Bruxelleskog sporazuma“.

Mogherini i Brnabić su se saglasile i da su EU i Srbija bliski prijatelji i partneri i istakle da su EU i njene zemlje članice najveći trgovinski partner Srbiji (65 posto).

One su istakle i da je Srbija veoma napredovala na putu ka EU, koji je prvi strateški cilj Vlade Srbije.

„Srbija će nastaviti da radi na svojim reformama, prije svega, na ekonomskim reformama, jer one u ovom trenutku daju ozbiljne rezultate koji doprinose i stabilnosti zemlje. Nama sada ostaje i da se posvetimo drugim reformama, kao što je vladavina prava. Reforme su, prije svega, važne za sve građane Srbije i sve privrednike Srbije. Mi želimo da imamo antikorupcijsku državu, efikasno pravosuđe, jer mi želimo da živimo u tom društvu, a onda ćemo biti i spremni da budemo članovi EU porodice. Za nas je važno da sve reforme sprovedemo kompletno i istinski“, kazala je Brnabić.

Prema njenim riječima, za put ka EU je važan i region, odnosno regionalna stabilnost.

image
Johanes Han/Anadolija

Evropski komesar Johanes Han je također pohvalio „hrabru odluku Vučića da pokrene unutrašnji dijalog“ i istakao da je siguran da će Srbija, kao i drugi u regionu, ne samo postati zemlja članica, nego to učiniti možda i ranije nego što neki očekuju, prenosi Anadolija.