loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Pacolli - Erjavec: Privredna saradnja Kosova i Slovenije u porastu
još 25 min. čitanja
utorak
13. Mart 2018.

Pacolli - Erjavec: Privredna saradnja Kosova i Slovenije u porastu

Pacolli i Erjavec su u ime delegacija dvije zemlje potpisali protokol Prve sesije Zajedničke privredne komisije Kosovo – Slovenija
Pacolli - Erjavec: Privredna saradnja Kosova i Slovenije u porastu
/Anadolija

Prvi zamjenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova Behgjet Pacolli primio je danas zamjenika premijera i ministra inostranih poslova Slovenije Karla Erjaveca, koji predvodi delegaciju slovenačkih privrednika.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, Erjavec je kazao da je na Kosovo stigao sa velikom privrednom delegacijom u kojoj su predstavnici vise od 40 slovenačkih kompanija. Erjavec je kazao da se privredna saradnja između Kosova i Slovenije u periodu 2016-2017. povećala za 9 posto.

Podsjetio je da je najveća slovenačka investicija na Kosovu, telekomunikaciona kompanija IPKO sa preko 320 miliona eura, te je izrazio uvjerenje da će današnja Prva sesija zajedničke privredne komisije Kosovo - Slovenija intenzivirati odnose i u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, uz pomoć nadležnih Ministarstava.

Ocjenjujući bilateralne političke odnose, istakao je da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i naglasio da će Slovenija nastaviti da podržava evroatlanske integracije Kosova. Slovenački zvaničnik je istakao da je teško promijeniti stavove pet preostalih zemalja Evropske unije, Slovačke, Španije, Rumunije, Kipra i Grčke, po pitanju priznanja kosovske nezavisnosti.

Erjavec je kazao da je dijalog Kosova i Srbije neophodan za evropski put obje zemlje, te da su na tom putu neophodne i reforme.

image
/ANADOLIJA

“I u Sloveniji primjenjujemo reforme. Traže se različite reforme za osnovicu jednog dobrog razvoja. U vezi liberalizacije viza za građane Kosova, Slovenija snažno podržava postizanje unutrašnjeg sporazuma u vašoj Skupštini. Liberalizacija viza je u interesu i slovenačkog biznisa”, kazao je Erjavec.

Zamjenik kosovskog premijera je izjavio da je Slovenija pružila snažan doprinos izgradnji države Kosovo, te da je istovremeno uvijek bila i najveći investitor na Kosovu. Pacolli je naveo da se privredna razmjena između dvije zemlje samo u 2007. godini iznosila preko 120 miliona eura.

On je naglasio i da je Kosovu neophodna pomoć Slovenije na putu evroatlanskih integracija, a posebno u procesu učlanjenja u međunarodne organizacije.

“Danas smo dobili i snažnu podršku ili dokaz da će nas Slovenija podržati u važnim integracijama kao što su INTERPOL i UNESCO. Slovenija kao članica Izvršnog savjeta UNESCO biće nadležna manje više i za Kosovo”, kazao je Pacolli.

Nakon konferencije za novinare Pacolli i Erjavec su ime delegacija dvije zemlje potpisali protokol Prve sesije Zajedničke privredne komisije Kosovo–Slovenija, prenosi Anadolija.