loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Pahor na Kosovu: Nastavite dijalog sa Srbijom i poštujte sporazume
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Pahor na Kosovu: Nastavite dijalog sa Srbijom i poštujte sporazume

Slovenački predsjednik je naglasio i da generalno podržava Strategiju proširenja EU za Zapadni Balkan, ali je kazao i da se otvorena pitanja oko granica između zemlja regiona moraju rješiti prije nego što one postanu dio Evropske unije
Pahor na Kosovu: Nastavite dijalog sa Srbijom i poštujte sporazume
/Anadolija

Predsednik Slovenije Borut Pahor na svečanoj sjednici Skupštine Kosova sazvanoj u njegovu čast, izjavio je da je na Kosovo došao kao prijatelj povodom proslave 10. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, te je istakao da su i Kosovo i Slovenija imale pravo na samoopredeljenje.

Pahor je naveo da je stvaranje država Slovenije i Kosova opravdano time da će biti demokratske, vođene vladavinom prava i uz poštovanje dostojanstva i ljudskih prava svih, uključujući i prava manjina.

“Na Kosovo sam došao kao prijatelja i Albanaca i Srba i svih ostalih nacija koje danas žive na Kosovu. Dajem sebi slobodu da kažem da je poštovanje unutrašnje i vanjske izuzetno važno za razvoj Kosova, da čuva i štiti zakonska prava i da osnaži ta prava koja pripadaju nevećinskim zajednicama”, kazao je Pahor.

On je kazao da Slovenija s velikim poštovanjem podržava napore zvanične Prištine i Beograda da na postupan način riješe sva otvorena pitanja putem bilateralnih pregovora, koje podržava Evropska unija.

image
/Anadolija

“Kao vaš prijatelj, dajem sebi za pravo da probam da vas ubjedim da nastavite da intezivno ostanete u bilateralnim pregovorima i da u potpunosti poštujete sporazume. To je jako važno, ne samo za rješavanje problema između dvije susjedne države, što su Kosovo i Srbija, nego i zbog stvaranja dobre političke atmosfere u cijelom reginu”, kazao je Pahor.

Slovenački predsjednik je naglasio i da generalno podržava Strategiju proširenja EU za Zapadni Balkan, ali je kazao i da se otvorena pitanja oko granica između zemalja regiona moraju riješiti prije nego što one postanu dio Evropske unije. U tom kontekstu je naveo da kosovske zvaničnike ohrabruje da riješe problem u vezi demarkacije granice sa Crnom Gorom, uz obećanje da će Slovenija uvijek podržavati Kosovo.

Poručio je i da sve države moraju biti odgovorne za izvršenje svojih obaveza i da su svi odgovorni za stvaranje dobrih odnosa u regionu, prenosi Anadolija.

Borut Pahor se juče, po dolasku u dvodnevnu posetu Kosov, sastao sa predsednikom Kosova Hashimom Thacijem, dok će ga danas primiti i premijer Ramush Haradinaj, prenosi Anadolija.