loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Plenković i Jagland u Zagrebu: Prioriteti borba protiv korupcije i decentralizacija
još 25 min. čitanja
utorak
17. April 2018.

Plenković i Jagland u Zagrebu: Prioriteti borba protiv korupcije i decentralizacija

Predsjednik Hrvatske vlade Plenković istaknuo je kako Hrvatska visoko cijeni članstvo u Vijeću Europe
Plenković i Jagland u Zagrebu: Prioriteti borba protiv korupcije i decentralizacija
/Anadolija

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s glavnim tokom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom.

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković istaknuo je kako Hrvatska visoko cijeni članstvo u Vijeću Europe, te pristupanje ovoj paneuropskoj organizaciji 1996. godine smatra jednim od prvih velikih uspjeha svoje vanjske politike, priopćeno je uz Hrvatske Vlade.

Navodi se da se razgovaralo o predstojećem predsjedanju Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe koje će Hrvatska preuzeti na sastanku Odbora ministara 18. jula 2018. u Kopenhagenu, koje će trajati do 21. mpvembra 2018. kada će ulogu predsjedateljice preuzeti Finska.

"Kao prioritete hrvatskog predsjedanja, predsjednik Vlade Andrej Plenković je naveo borbu protiv korupcije, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute", stoji u Vladinom priopćenju.

image
/Anadolija

Vezano za navedene prioritete, tokom hrvatskog predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje ovih tema, promociju Hrvatske te jačanje zajedničkih vrijednosti, posebno na području ljudskih prava, priopćeno je.

Uz sadržajne i organizacijske aspekte hrvatskog predsjedanja razgovaralo se i o postojećim izazovima u Europi, aktualnim temama i situaciji unutar Vijeća Europe te o razvoju konvencijskog prava.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, prenosi Anadolija.