loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Plenković: Posebna radna skupina bavit će se temom ratne odštete
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Plenković: Posebna radna skupina bavit će se temom ratne odštete

S Vučićem je, kako je rekao, razgovarao o novoj evropskoj strategiji proširenja, situaciji u regiji i privrednoj  saradnji, ali i otvorenim pitanjima između dvije zemlje
Plenković: Posebna radna skupina bavit će se temom ratne odštete
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je tokom jučerašnjeg razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da će se kroz koordinatore za otvorena pitanja oformiti posebna radna skupina koja će se baviti temom ratne odštete.

Komentirajući svoj jučerašnji sastanak s Vučićem, Plenković je kazao da mu je važno da Hrvatska rješava probleme iz prošlosti koji su nastali u doba raspada bivše SFRJ, u vrijeme agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku.

S Vučićem je, kako je rekao, razgovarao o novoj evropskoj strategiji proširenja, situaciji u regiji i gospodarskoj suradnji, ali i otvorenim pitanjima između dvije zemlje.

"Ostalo je pitanje nestalih, ostalo je pitanje granica, ratnih šteta, zaštite manjina, sukcesije i pitanje kulturnih dobara. Sve teme moramo rješavati u razdoblju koje je ispred nas", rekao je.

Govoreći o rješavanju pitanja granice na Dunavu, Plenković je rekao da "zbog slovenske manipulacije" hrvatsko iskustvo s arbitražama nije sjajno.

"Međutim, to ne znači da neka druga arbitraža ne bi bila vođena po sasvim drugim i kvalitetnim pravilima i načelima međunarodnoga prava. Ali prvo će biti bilateralni razgovori, a kasnije ćemo vidjeti pred kakav međunarodni forum bismo eventualno izašli i s kakvim dogovorom", istaknuo je hrvatski premijer.

Osvrnuo se i na polemiku između ruskog i američkog veleposlanika, koju je izazvao istup američkog veleposlanika u Zagrebu koji je kazao kako ne bi bilo dobro da ruske tvrtke kupe hrvatsku naftnu kompaniju Inu.

"Što se tiče preferencija tko sve i na koji način želi biti akter na hrvatskom energetskom tržištu, to su stavovi koje druge zemlje izražavaju, a mi o tome odlučujemo", poručio je Plenković, prenosi Fena.