loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Podgorica domaćin Foruma gradonačelnika 17 država
još 25 min. čitanja
utorak
12. Septembar 2017.

Podgorica domaćin Foruma gradonačelnika 17 država

Forum se održava u okviru inicijative o saradnji između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a učestvovaće gradonačelnici i predstavnici glavnih gradova Kine, Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Litvanije, Estonije, Letonije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Albanije, kao i predstavnici privrednih komora i biznis alijansi te diplomatskog kora
Podgorica domaćin Foruma gradonačelnika 17 država
Podgorica domaćin Foruma gradonačelnika 17 država/Anadolija/

Forum gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i Kine, koji će okupiti preko 300 učesnika, biće održan u petak i subotu, 14. i 15. septembra u Podgorici. Na Forumu će učestvovati delegacije iz 17 država, među kojima i kineska delegacija, koju će predvoditi gradonačelnik Pekinga Chen Jining

Forum se održava u okviru inicijative o saradnji između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a učestvovaće gradonačelnici i predstavnici glavnih gradova Kine, Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Litvanije, Estonije, Letonije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Albanije, kao i predstavnici privrednih komora i biznis alijansi, diplomatskog kora i medija. 

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, kazao je na konferenciji povodom najavljenog događaja da je održavanje Foruma gradonačelnika 17 država jedan od najvećih međunarodnih skupova koji se održava u Crnoj Gori od njene nezavisnosti. 

image
Podgorica domaćin Foruma gradonačelnika 17 država/Anadolija/

"Imamo potvrdu od gradonačelnika Pekinga da će učestvovati na Forumu. Ovo je velika čast, ne samo za Podgoricu, već i Crnu Goru. Na Forumu će biti potpisano deset sporazuma o saradnji u različitim oblastima, a biće usvojena i zajednička deklaracija. Pozivam privrednike iz Podgorice i Crne Gore da uzmu aktivno učešće na Forumu“, kazao je Stijepović. 

Saopšteno je da će u okviru Foruma biti održana dva posebno važna privredna događaja, Forum privrednih komora glavnih gradova koji će biti održan u formi okruglog stola, kao i Biznis forum 16+1 koji će biti održan u formi panela. 

Učešće na Forumu osim gradonačelnika Pekinga, potvrdili su i gradonačelnici Zagreba, Viljnusa, Varšave, Tirane, Talina, Sofije, Skoplja, Sarajeva, Rige, Praga, Ljubljane, Bukurešta, Budimpešte, Bratislave i Beograda, prenosi Anadolija.