loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Preminuo pisac i istoričar Slavko Goldstein
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

Preminuo pisac i istoričar Slavko Goldstein

Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj povijesti, založivši se da se ne manipulira brojkama žrtava i izrazi sućut prema svim žrtvama
Preminuo pisac i istoričar Slavko Goldstein
Goldstein je bio jedan o najistaknutijih hrvatskih intelektualaca

U Zagrebu je u 90. godini umro Slavko Goldstein, publicist i povjesničar, autor i urednik mnogobrojnih knjiga, te jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca. 

Rođen je 1928. godine u židovskoj porodici Ive i Lee Goldstein, kada se porodica na proputovanju našla u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo u Karlovcu.

Od 1942. Slavko Goldstein surađivao je s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove porodice stradali su i završili u koncentracijskim logorima.

Poslije rata Goldstein je jedno vrijeme živio u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, te u Jadran filmu, a bio je jedan od osnivača Vjesnika u srijedu i urednik Vjesnika.

Zajedno sa bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje HSLS-a, prve hrvatske političke stranke kojoj je u početku bio i predsjednik.

Jedno je vrijeme bio i savjetnik Zorana Milanovića, te predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac. 

Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj povijesti, založivši se da se ne manipulira brojkama žrtava i izrazi sućut prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost i vjeru, podsjeća Jutarnji.hr.