loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Sindikalisti nezadovoljni socijalnim dijalogom Vlade Andreja Plenkovića
još 25 min. čitanja
utorak
13. Mart 2018.

Sindikalisti nezadovoljni socijalnim dijalogom Vlade Andreja Plenkovića

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Novosel kritički je istaknuo kako ministri iz ove vlade ne dolaze na Gospodarsko-socijalno vijeće i da sindikati nisu uključeni u rješavanje problema te da socijalni dijalog nije u fokusu interesa ove vlade
Sindikalisti nezadovoljni socijalnim dijalogom Vlade Andreja Plenkovića
/Anadolija

Na sastanku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i dvoje ministara s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata, vođe hrvatskih sindikalnih središnjica izrazili su svoje nezadovoljstvo socijalnim dijalogom u Hrvatskoj te načinom provedbe reformi koje se tiču radnika i umirovljenika.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem, a na sastanku su nazočili ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever.

image
/Anadolija

Nakon sastanka, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini istaknuo je kako se na sastanku razgovaralo o potrebi poboljšanja socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, a posebno o reformi mirovinskog sustava.

Visentini je prenio kako je hrvatskog premijera Plenkovića upozorio na važnost balansa između socijalne komponente i državnog proračuna pri mirovinskoj reformi, kao i na potrebu smanjenja prekarnog rada u Hrvatskoj.

Također je naglasio važnim pokušaj da se poboljšaju uvjeti rada i povećaju plaće u Hrvatskoj, kao i u ostaloj istočnoj Europi, i tako izbalansiraju za zapadnim europskim zemljama, a istovremeno da se time ojača gospodarski rast.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić je poručio kako je hrvatska Vlada poduprila inicijativu sindikata za povećanje plaća u Hrvatskoj.

"Ova vlada smatra da upravo povećanjem plaća možemo zadržati mlade u Republici Hrvatskoj", kazao je Pavić.

Iznio je podatak da je Hrvatska 2016. godine u usporedbi sa EU15, sa zapadnom Europom, na 37 posto, Bugarska na 18, Estonija na 42 posto s obzirom na prosječne plaće, dok je Slovenija na 60 posto.

Ministar Pavić je istaknuo kako je ova vlada minimalnu plaću povećala za 10 posto, dok su sve ostale vlade u proteklih devet godina minimalac povećale za 13,4 posto.

"Cilj je ove vlade do 2020. doći do udjela minimalne plaće u prosječnoj od 50 posto, ali čuvajući radno intenzivne industrije", kazao je ministar Pavić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel kritički je istaknuo kako ministri iz ove vlade ne dolaze na Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) i da sindikati nisu uključeni u rješavanje problema te da socijalni dijalog nije u fokusu interesa ove vlade.

image
/ANADOLIJA

"Sindikati jesu za strukturne reforme, pa i za reformu mirovinskog sustava, ali ne na način da se produžava dob za odlazak u mirovinu, ne na način da se radnici dvostruko penaliziraju, nego da država ubere novac u mirovinski fond od svih poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose", poručio je Novosel.

Sindikalist Novosel traži ukidanje poticaja poslodavcima koji dobivaju poticaj od 260 kuna (35 eura) za davanje minimalnih plaća radnicima.

Upozorio je kako su posebno težak problem niske plaće radnika u turizmu zboge čega nema dovoljno domaćih radnika u tom sektoru.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever također je iskazao svoje nezadovoljstvo nedostatkom socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, ali je upozorio da taj dijalog Hrvatska vlada redovito vodi sa MMF-om, Svjetskom bankom, Američkom gospodarskom komorom itd, prenosi Anadolija.