loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Sporna izjava Kolinde Grabar-Kitarović u Argentini
još 25 min. čitanja
srijeda
14. Mart 2018.

Sporna izjava Kolinde Grabar-Kitarović u Argentini

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske ističu da njena današnja izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države
Sporna izjava Kolinde Grabar-Kitarović u Argentini
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Buenos Airesu sastala se s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem/Twitter

Nakon što je svojom današnjom izjavom u Argentini, gdje boravi u okviru višednevne južnoameričke turneje, uzburkala svjetsku javnost predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima.

Kako se u saopćenju pristiglom iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske navodi ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države, prenosi HRT.

- Samo zlonamjerni mogu iz Predsjedničine izjave isčitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Tužno je što se ni dan danas, ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani, navodi se u saopćenju.

Predsjednica govori protiv Ustava

Izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine", saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić prokomentirala je riječima da je "nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje".

- To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je, takva je. Ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti i to mijenja ovisno o auditoriju, smatra Pusić. Istakla je da je to njoj apsolutno neobjašnjivo te da predsjednica to mora objasniti i Europi i svijetu, a u prvom redu Hrvatskoj.

- I ideja da bi predsjednica države govorila protiv Ustava vlastite zemlje je također nešto nečuveno. O čemu se točno radi, što se točno dogodilo, meni je neobjašnjivo, ali ona svakako mora stati pred hrvatsku javnost i reći o čemu se radi, izjavila je Pusić. Upitala je podržava li predsjednica naciste i napad na hrvatski Ustav. "To su izvorišne osnove, nije neka ustavna odredba pa sad vi možete pokrenuti inicijativu, to je pitanje identiteta, tko smo mi kao društvo i ne možemo biti polufašisti. Moramo biti jasni na tu temu", dodala je Pusić.

Hodajući skandal

SDP-ov Predrag Matić predsjednicu Grabar-Kitarović naziva "hodajućim skandalom" i poručuje da ga je "sram što je ona predsjednica Hrvatske". Dodao je da je već pomalo apsurdno komentirati predsjedničine poteze. "To je hodajući skandal. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi", ocjenjuje Matić, dodavši kako "od predsjednice možete očekivati svašta".

- Sjetimo se što je govorila o fašizmu i antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvaćaju i debeli dio BiH i Srbije, izjavila tako nešto za što bi Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena ili bi završila u zatvoru, rekao je Matić. Podsjetio je i na "Lisinski" gdje je govorila Srbima da je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da slobodno sele jer da živimo u slobodnoj zemlji.

Zar se ponosite Pavelićem i Šakićem

Efraim Zuroff, lovac na naciste i direktor jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal, poslao je pismo hrvatskoj predsjednici, zgrožen njezinim izjavama u Argentini, prenosi portal 24 sata. Pismo prenosimo u cjelosti.

- Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović, pišem vam kako bih izrazio svoju zgroženost i kako bih prosvjedovao protiv vaših izjava izrečenih tijekom vašeg posjeta Argentini. Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste 'ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu". Ako je to točno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su "dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima. Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega, navodi se u pismu Efraima Zuroffa.