loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Vučić na Samitu u Sofiji: Želim da vjerujem u snagu Srbije za rješenje pitanja Kosova
još 25 min. čitanja
četvrtak
17. Maj 2018.

Vučić na Samitu u Sofiji: Želim da vjerujem u snagu Srbije za rješenje pitanja Kosova

Predsjednik Srbije rekao je novinarima nakon potpisivanja nekoliko sporazuma da je na Samitu u Sofiji imao mnogo dobrih razgovora i mnogo bilateralnih susreta
Vučić na Samitu u Sofiji: Želim da vjerujem u snagu Srbije za rješenje pitanja Kosova
Aleksandar Vučić: Ovo su za nas važni sporazumi, ali mnogo posla je još pred nama/Anadolija

Na Samitu EU-Zapadni Balkan razgovarano je o problemima i želim da verujem da će Srbija u narednom periodu da, ukoliko bude volje za kompromisom na drugoj strani, moći da dođe do rešenja pitanja Kosova, a koje je prihvatljivo za građane, izjavio je danas u Sofiji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolija.

Predsjednik Srbije rekao je novinarima nakon potpisivanja nekoliko sporazuma da je na Samitu u Sofiji imao mnogo dobrih razgovora i mnogo bilateralnih susreta.

- Razgovarali smo o problemima koji su pred nama, jer je posao lidera da rešavaju probleme i želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage ukoliko bude postojalo volje za kompromisom na drugoj strani da dođe do rešenja koje će prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče Kosova i Metohije, rekao je.

image
Donald Tusk (D), Jean-Claude Juncker, Boyko Borisov i Aleksandar Vučić (L)/Anadolija

On je naveo da će Srbija dati sve od sebe i boriće se za to, te novinarima pokazao sporazum iz Bruxellesa, podsjetivši da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz tog sporazuma, a "druga strana nije ispunila jednu tačku", misleći na formiranje Zajednice srpskih opština.

- I opet nas to ne sprečava da nastavimo razgovore. Da li će do rešenja doći? Nadam se. Nisam preveliki optimista, daću sve od sebe, pa videćemo, kazao je.

O nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je rekao da će njega svakako biti, ali da za dijalog mora da postoji ispunjenje određenih uslova.

- Mi tražimo samo jednu i samo je jedna obaveza bila, samo tražimo formiranje ZSO. Druga stvar, ako idemo u dijalog i u kompromise, onda mora da postoji želja za kompromisom sa obe strane, a ne da nam pošaljete platformu i kažete 'Mi nismo spremni nizašta i ni na šta', a kakav razgovor onda očekujete?, dodao je.

image
Danas u Sofiji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić/Anadolija

Lideri zemalja Zapadnog Balkana potpisali su izjavu podrške digitalnoj agendi za ZB, Srbija je potpisala Memorandum o razumevanju sa Evropskom investicionom bankom, kao i Zajedničku izjavu o izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija. U ime Srbije, sporazume je potpisao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, u ime Evropske investicione banke direktor za ZB Mateo Rivelini, dok je sa Antićem sporazum potpisala njegova bugarska kolegica Demenška Petkova.

- Ovo su za nas važni sporazumi, ali mnogo posla je još pred nama i za očuvanje stabilnosti, sigurnosti i bezbednosti na Balkanu i kroz jedan dugačak, otvoren i iskren razgovor jedni druge ćemo razumeti, naveo je.