loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Vučić: Nismo postigli dogovor o granici BiH i Srbije
još 25 min. čitanja
srijeda
6. Decembar 2017.

Vučić: Nismo postigli dogovor o granici BiH i Srbije

Ozbiljno i fer smo pristupili i dali smo sve od sebe da dođe do dogovora, učinili smo kompromise. Nažalost, danas nije bilo moguće doći do konačnog dogovora, rekao je predsjednik Srbije Vučić nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH u Beogradu
Vučić: Nismo postigli dogovor o granici BiH i Srbije
/EPA

Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije nakon današnjeg susreta sa predsjedavajućim Draganom Čovićem i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, naglasio je da mu je žao što nisu bili u mogućnosti da ozvaniče dogovor o granici između dvije zemlje.

“Dali smo predloge našim prijateljima iz BiH u skladu sa dogovorom iz Sarajeva. Činilo nam se da smo dobili načelnu saglasnost, i da je to bila ideja Predsedništva BiH. Sačekaćemo da vidimo šta će uraditi naše komisije za granicu. Naš prvobitni plan bio je da imamo hidroelektrane 'Zvornik' i 'Bajinu Baštu' u celini na našoj teritoriji. BiH želi da se to koristi kao međunarodnopravna službenost u narednih 99 godina. Spremni smo da ponudimo isto to na teritoriji koju želi BiH. Priboj i Rudo idemo na to da razmenimo metar za metar kvadratni teritorije. U Štrpcima bi uzeli taj deo pruge Beograd-Bar, a ponudili bi istu površinu na našoj teritoriji. Ozbiljno i fer smo pristupili i dali smo sve od sebe da dođe do dogovora. Učinili smo kompromise. Nažalost, danas nije bilo moguće doći do konačnog dogovora“, rekao je Vučić, prenosi Anadolija.