loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Vučić posjetio Vrginmost: Hrvati i Srbi imaju iste probleme
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Vučić posjetio Vrginmost: Hrvati i Srbi imaju iste probleme

Predsjednik Vučić, drugog dana službene posjete Hrvatskoj, nalazi se u posjeti Srbima u mjestu Vrginmost na području općine Gvozd, gdje je donirao kompjutere
Vučić posjetio Vrginmost: Hrvati i Srbi imaju iste probleme
/Anadolija

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, drugog dana službene posjete Republici Hrvatskoj, nalazi se u posjeti Srbima u mjestu Vrginmost na području općine Gvozd

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, drugog dana službene posjete Republici Hrvatskoj, nalazi se u posjeti Srbima u mjestu Vrginmost na području općine Gvozd.

Tokom posjete obišao je i Osnovnu školu u ovom mjestu gdje je učenicima donirao deset laptopa. Razgovarao je sa uposlenicima škole i prisustvovao kulturno-umjetničkom programu koji su za njega pripremili učenici ove škole. 

Ravnateljica škole Barabara Ljubišić izjavila je da Osnovna škola ”Gvozd” broji 94 učenika koji su raspoređeni u osam razreda. 

image
/Anadolija

”Vidite da je to vrlo mali broj učenika koji znatno opada u zadnjih 15-tak godina. Budući da su dosta loši uvjeti u našoj opštini Gvozd, kompletne porodice iseljavaju iz ovog mjesta i odlaze za zaposlenjem i boljim životnim uvjetima”, rekla je Ljubišić. 

Zahvalila je i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je pozvala Vučića u posjetu i inicirala posjetu školu. Potvrdila je da je Vučić tokom posjete donirao deset laptopa za informatičku učionicu. 

”Vrlo smo zahvalni na tome budući da i u petom i šestom razredu informatika će biti obavezan predmet. Naša djeca imaju zastarjele računare i ne može svako dijete raditi na svom računaru, po troje-četvero sjede za tim računarima”, istakla je Ljubišić navodeći da će to sada biti kvalitetnije. 

image
/Anadolija

Nastavu u ovoj školi pohađaju djeca i katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti. 

”Da, 42 posto učenika je pravoslavne vjere. Oni imaju mogućnost pohađanja izbornog predmeta Pravoslavna vjeronauka i Srpskog jezika i kulture. Što se tiče same škole mogu reći da nema nekih tenzija, u školi se to ne osjeti. Mi smo odgojno-obrazovna ustanova koja njeguje bogastvo različitosti po vjeri, nacionalnosti i kulturi”, pojasnila je Ljubišić.

Srbijanski predsjednik se nakon sastanka sa mještanima Vrginmosta vraća u Zagreb gdje će prisustvovati skupštini Srpskog narodnog vijeća, prenosi Anadolija.

Vučić im je zahvalio što su ostali u tom kraju usprkos teškim životnim uvjetima, dodavši kako je na putu prema Vrginmostu svjedočio tragovima ratnog razaranja i malom broju ljudi koji ondje žive.

"Došao sam u Hrvatsku zato da bi se napravili bolji odnosi između Hrvata i Srba, ne odnose u kojima netko nekog ponižava i pobjeđuje, nego odnose suradnje, one u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji i sigurniji u svoju budućnost", poručio je.

Dodao je da zato ne razumije one koji napadaju hrvatsku predsjednicu i ponovio da "usprkos različitim pogledima na prošlost ne postoje nikakve velike razlike u interesima Srba i Hrvata oko budućnosti".

image
/Anadolija

"Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme, te da ih možemo mnogo lakše rješavati ako to činimo zajedno, ne samo u Hrvatskoj i u Srbiji, nego u cijeloj regiji. Moramo ubrzano razgovarati o povezivanju, o izgradnji željeznica i prometnica, i o tome kako da u svakom selu i gradu vidimo kako Srbija može pomoći, a kako Hrvatska. Mislim da je to najbolja poruka za vas", poručio je srbijanski predsjednik.

Hrvatske građane srpske nacionalnosti pozvao je "da s ponosom nose svoje srpsko ime i prezime, da se nikoga ne stidite i nikoga ne boje".

Lokalno stanovništvo srbijanskog je predsjednika upoznalo s problemima s kojima se nose, od neisplaćenih mirovina, teškoća sa stanarskim pravom i općenito o uvjetima života, prenosi Fena.