loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Region
Zovko: Očekujem Hrvatsku 2019. godine kao članicu Schengena
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Decembar 2017.

Zovko: Očekujem Hrvatsku 2019. godine kao članicu Schengena

Učinjeno je mnogo, naročito kada se uzme u obzir da je Hrvatska iskoristila gotovo sva sredstva schengenskog instrumenta
Zovko: Očekujem Hrvatsku 2019. godine kao članicu Schengena
Željana Zovko: Posebnu pažnju treba posvetiti jačanju vanjskih granica Evropske unije/Zeljanazovko.eu

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko učestvovala je danas u Strasbourgu, zajedno s povjerenikom Evropske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, na tematskoj raspravi 'Proširenje i jačanje Schengenskog prostora: Bugarska, Rumunjska i Hrvatska'.

Tijekom rasprave Zovko je navela kako je niz aktualnih zbivanja i sigurnosnih izazova, pri tome misleći na izbjegličku i migracijsku krizu s kojima se Republika Hrvatska suočila krajem 2015. godine kada je kroz tu državu prošlo više od pola miliona izbjeglica, rezultirao činjenicom da je sigurnost granica danas jedan od glavnih prioriteta Vlade Republike Hrvatske.

Zovko je naglasila kako je od tada u Hrvatskoj učinjeno mnogo, naročito kada se uzme u obzir da je Hrvatska iskoristila gotovo sva sredstva schengenskog instrumenta koja su iskorištena za kupovinu novih vozila, brodova, helikoptera za nadzor granica, gradnju novih i obnovu postojećih postaja granične policije, čime se doprinijelo u nastojanjima pune primjene schengenske pravne stečevine.

Zovko je istaknula kako bi se posebna pažnja trebala posvetiti jačanju vanjskih granica Evropske unije, koje su ujedno i nacionalne granice, posebice ukoliko se uzme u obzir kako Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu u EU.

"Očekujem da će Hrvatska već 2019. godine biti punopravna članica Schengena, naravno nakon što ispuni sve tehničke kriterije", zaključila je zastupnica Zovko, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.