loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Vijesti
Rudari zamrzli štrajk glađu do 22. januara
još 25 min. čitanja
petak
12. Januar 2018.

Rudari zamrzli štrajk glađu do 22. januara

Vlada FBiH će uplatiti doprinose za 44 zenička rudara kako bi mogli otići u penziju, a Elektroprivreda za preostalih 118 komorata
Rudari zamrzli štrajk glađu do 22. januara
Muhamed Tunović/Oslobođenje, Uuposlenici Hitne pomoći zajedno sa rudarima odnose Omera Karalića jednog od štrajkača glađu/Muhamed Tunović

Penzionisani rudari RMU Zenica zamrzli su kasno sinoć štrajk glađu do 22. januara. Odluku su donijeli nakon obećanja Uprave Rudnika da će riješiti problem i za preostalih 118 komorata.

Iako je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici odobrila je 2.597.859,22 KM za uplatu doprinosa a doprinose za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 44 radnika RMU Zenica koji su stekli uslove za odlazak u penziju, štrajk glađu komorata je nastavljen do obećanja da će biti riješene i njihove kolege.

Novac koji je odobrila Federalna vlada prema obećanjima bi bilo opertivno u ponedjeljak, dok bi Elektroprivreda i RMU Zenica trebali obezbjediti 1,2 miliona KM.

Jučer ujutro u Domu rudara odvijala se prava drama jer je jednom od štrajkača pozlilo pa su ga kolege oživljavale do dolaska Hitne pomoći.