loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Bh. tate, uzmite roditeljski dopust
još 25 min. čitanja
subota
12. Avgust 2017.

Bh. tate, uzmite roditeljski dopust

Infohouse je jučer promovirao inicijativu ambasade Kraljevine Švedske i Care Internationala #BHtate kojom se želi podići svijst kod bh. očeva da koriste roditeljski dopust 
Bh. tate, uzmite roditeljski dopust
S promocije #BHtate ispred BBI /Facebook Infohouse 

Ispred sarajevskog BBI centra održana je dvosatna promocija inicijative #BHtate. 

- Mnogi od očeva u BiH i ne znaju da imaju mogućnost korištenja roditeljskog dopusta, a mnogi od njih oklijevaju da to i iskoriste. No, sva istraživanja i u svijetu i u evropskim zemljama pokazuju da je to roditeljski dopust za očeve veoma dobar za njihovu djecu, ali i za ekonomiju zemlje generalno, kazala nam je Anesa Omanović, PR menadžerica Udruženja Infohausa, koji provodi promociju ove inicijative u BiH.

Podaci pokazuju da je odsad u BiH roditeljsko odsustvo za svoju djecu koristilo svega 0,5 posto očeva dok je taj procent u Švedskoj znatno veći i iznosi oko 90 posto. 

- Naravno, ne očekujemo da preko noći budemo jedna Švedska, ali i oni su ovu inicijativu pokrenuli 1995. pa su polako napredovali, pojasnila je Omanović.

Očevima su imali priliku čuti kosne informacije o roditeljskom dopustu za njih, ali i fotografisati se sa svojom djecom. 

Fotografije će biti objavljene na facebook stranici #BHtate, a probrane će biti izložene u novembru ove godine. 

- Osim što korištenje roditeljskog odsustva očeva doprinosi kognitivnom i emocionalnom

razvoju djece, ima velike i ekonomske koristi za porodice. Naime, istraživanja su pokazala da za svaki mjesec tokom kojeg su očevi bili na roditeljskom odsustvu dohodak majki je povećan za sedam posto. A ujedno, povećava se i BDP zemlje, poručuju iz Udruženja Infohouse.