loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
EDUS: Sredstva obezbijeđena kroz USAID-ov pogram namijenjena samo troškovima istraživanja
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

EDUS: Sredstva obezbijeđena kroz USAID-ov pogram namijenjena samo troškovima istraživanja

Dobijena sredstva ne pokrivaju troškove prostora i drugih resursa koji su potrebni za provođene redovnog programa rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju
EDUS: Sredstva obezbijeđena kroz USAID-ov pogram namijenjena samo troškovima istraživanja

U svjetlu aktuelnog problema nedostatka prostora i kapaciteta za rad sa djecom sa kojim se suočava EDUS – Edukacija za sve i granta u iznosu od 500.000 KM koji je EDUS-u dodijeljen u julu 2017. godine od USAID-ovog programa podrške marginaliziranim grupama, iz ovog Udruženja pojašnjavaju da su ova sredstva dodijeljena samo za potrebe provođenja istraživačkog projekta Unapređenje statusa djece sa poteškoćama u razvoju u BiH. Ova sredstva, naglašavaju, ne pokrivaju troškove prostora i drugih resursa koji su potrebni za provođene EDUS-ovog redovnog programa rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

- Istraživački projekat će se realizirati kroz tri komponente. U okviru prve komponente istraživačkog projekta EDUS će razviti mjerni alat za stručnjake za praćenje razvoja djece i ranu detekciju poteškoća u razvoju. EDUS će uz pomoć odobrenog granta razviti elektronsku aplikaciju s ciljem što ranijeg praćenja detekcije djece koja se razvijaju atipično. Ovo je prvi alat ovog tipa na Balkanu utemeljen na normama razvoja djece u BiH. Druga komponenta ima za cilj kreiranje protokola za dijagnosticiranje poremećaja autističnog spektra, a u trećoj fazi će se analizirati indikatori najefektivnijeg modela provođenja rane intervencije u radu s djecom, obizrom da je period od navršenih 18 mjeseci života do 3 godine ključan za razvoj mozga djeteta i prilika za ostvarenje punog potencijala djeteta, pojasnila je Selma Mameledžija, koordinatorica projekta.