loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Godišnjica masakra u Ulici Hamdije Kreševljakovića: Zločinci su planski ubijali djecu
još 25 min. čitanja
utorak
12. Septembar 2017.

Godišnjica masakra u Ulici Hamdije Kreševljakovića: Zločinci su planski ubijali djecu

Ovo je jedno od mjesta koje svjedoči i opominje, te obavezuje da to nikada ne zaboravimo, rekao je Grabovica
Godišnjica masakra u Ulici Hamdije Kreševljakovića: Zločinci su planski ubijali djecu
Granata je usmrtila dvoje djece

Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja sa Trebevića, 12. septembra 1992. u Ulici Hamdije Kreševljakovića 15 živote je izgubilo dvoje djece-Aida Grozdanić (11 godina) i Eldin Gvožđar (9 godina).

U znak sjećanja na nedužne žrtve, članovi porodica su zajedno sa predstavnicima Gradske uprave, Općine Centar i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. danas su položili cvijeće ispred spomen-ploče i odali počast tragično stradalim. Naoružanje

Polaganju cvijeća su prisustvovali i učenici Osnovne škole "Vladislav Skarić", a prisutnima se obratio Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, koji je kazao da su zločinci sa brda pucali na djecu kao da se radi o legitimnom vojnom cilju.

- Taj dan, kada je na snazi bila odluka usvojena na međunarodnoj konferenciji o stavljanju teškog naoružanja oko opkoljenog Sarajeva pod kontrolu UNPROFOR-a, zločinci su ubijali djecu. Opsada

Ovo je jedno od mjesta koje svjedoči i opominje, te obavezuje da to nikada ne zaboravimo. Zločinci sa brda su ubijali planirano, sistematski i kontinuirano civile u gradu, nisu birali ni mjesto ni vrijeme ni način. Djeca su ubijana tokom igre, sankanja, za stolom tokom ručka, tokom nastave u učionicama... Ovdje smo da pošaljemo poruku pravosudnim institucijama da počnu procesuirati zločince koji su ubili 1.600 djece tokom opsade grada, rekao je Grabovica.