loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Grad filma još sanja Akademiju
još 25 min. čitanja
srijeda
16. Maj 2018.

Grad filma još sanja Akademiju

Temeljac za novi objekt ASU postavljen je prije osam godina, ali zbog brojnih prepreka nije okončan
Grad filma još sanja Akademiju
Do sada su urađene dvije faze

Za završetak radova zgrade Akademije neophodno je osigurati još četiri miliona KM

Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti na Skenderiji prostirat će se na 5.500 kvadratnih metara. Osim kabineta, biće osigurane i prateće prostorije, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio, te dvije pozorišne scene - manja sa 150 mjesta i veća sa oko 300 sjedećih mjesta.

Uspjesi

Temeljac za novi objekt ASU postavljen je prije osam godina, ali zbog brojnih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još nije završen. Vrijednost projekta je oko 10 miliona KM, a do sada su završene dvije faze.

Kako je istakla Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine KS-a, unatoč sjajnim uspjesima koje postižu nastavnici i studenti ASU, oni su još podstanari.

- Zbog toga sam i pokrenula inicijativu da se svi koji su nadležni za nastavak njene izgradnje uključe u rješavanje ovog problema kako bi Sarajevo, poznatije i kao Grad filma, imalo najveću pozorišnu scenu, a studenti Akademije dobili uslove za obrazovanje na evropskom nivou, poručila je Babić.

Po njenim riječima, za Akademiju, njene profesore, glumce, reditelje, producente, scenariste vezani su svi uspjesi bosanskohercegovačke kinematografije, kao i uspjesi našeg pozorišta.

Premijer KS-a Adem Zolj je rekao kako Kanton Sarajevo od početka podržava ovaj značajan projekt i sad se nastoje iznaći modaliteti, ukoliko je to moguće, za osiguranje dodatnih finansijskih sredstava kako bi novi objekt ASU naredne godine bio useljiv.

Opremanje

- Zavod za izgradnju KS-a je do sada u ovu zgradu uložio oko četiri miliona KM, a s obzirom na to da je izgrađen na zemlji koja je u vlasništvu Zavoda, tu nije bilo dodatnih troškova. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a izdvojilo je oko milion KM, pojasnio je Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS-a.

Najavio je da je u narednom periodu planirano da Zavod učestvuje sa još milion KM za vanjsko uređenje, a Ministarstvo za obrazovanje s 500.000 KM za opremanje unutrašnjosti objekta.

Istakao je kako nedostaje oko četiri miliona kako bi nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti počela sa radom.