loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Građani dužni preduzeću Pokop milione KM
još 25 min. čitanja
nedjelja
13. Avgust 2017.

Građani dužni preduzeću Pokop milione KM

Registrovani su slučajevi neplaćanja godišnje takse za održavanje grobalja umrlih članova porodice duže od 30 godina
Građani dužni preduzeću Pokop milione KM
Nakon 10 godina neplaćanja grobna mjesta se mogu prekopati

Iako godišnja taksa koju su građani obavezni plaćati za održavanje grobalja preminulih članova porodice iznosi 8,5 KM godišnje, dugovanja prema KJKP Pokop, koje gazduje ovim grobljima, iznose nekoliko miliona KM. Registrovani su slučajevi neplaćanja duže od 30 godina.

 

Čišćenje

 

- Pokop održava, upravlja i gazduje sa devet aktivnih komunalnih grobalja, a to su Bare, Vlakovo, Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko, Sveti arhangeli Georgije i Gavrilo, Sveti Mihovil i Obad. Pored čišćenja i održavanja ovih grobalja, kao i Jevrejskog groblja, ovo preduzeće na području KS-a čisti i održava još 45 grobalja - harema svih konfesija. Održavanje grobalja podrazumijeva održavanje groblja i zelenih površina u svim periodima godine. Godišnje se u tu svrhu izdvoji oko osam miliona maraka. U održavanje spadaju košenje trave, čišćenje i odvoz snijega, čišćenje i odvoz smeća, održavanje platoa i staza, sve što podrazumijeva hortikulturne radove od okopavanja grmlja, obrezivanja drveća, hemijske zaštite biljaka. Plaćanjem takse, građani pomažu da naša groblja budu lijepa i čista, rekla nam je Najda Vranić-Beširević iz Pokopa.

image
Godišnja taksa iznosi 8,5 KM

 

Praksa

 

Prema analizama, 50 do 60 posto građana plaća taksu. U Pokopu su zabilježeni slučajevi da se niko od srodnika nije pojavio kako bi je uplatio još od samih početaka, od 1967. godine. Najveća dugovanja su zabilježena 70-ih i 80-tih godina.

- Koristimo svaku priliku da pozovemo građane da shvate značaj plaćanja takse i da nam na taj način pomognu. Zakonsku osnovu za prekopavanje grobnih mjesta nakon 10 godina neplaćanja imamo. To je praksa u svijetu već odavno. No, mi to do sada nismo nikada učinili. Voljeli bismo da do toga nikada ne dođe. Stoga, još jednom pozivamo građane da svoja dugovanja za održavanje grobalja izmire, zaključila je Vranić-Beširević.