loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uskoro će postati kantonalna
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
12. Februar 2018.

JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uskoro će postati kantonalna

Milion koji ćemo dobiti iz kantonalnog budžeta za ovu godinu utrošit ćemo za nabavku mobilijara, čime ćemo konačno promijeniti sve krevete, rekao je Kravić
JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uskoro će postati kantonalna
Planiraju uvesti odjel Pedijatrije

Predsjedavajuća Skupštine KS-a Ana Babić posjetila je danas JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", jer ova bolnica planira uvesti odjel pedijatrije i time steći uslov da postane kantonalna.

Direktor ove zdravstvene ustanove Zlatko Kravić je naglasio da su zahvaljujući Skupštini i Vladi KS-a do sada izdvojena 3.760.000 KM od kojih su kupljeni magnet, CT, a planirana je i nabavka dvoglave gama- kamere, čijom upotrebom će postati prva zdravstvena institucija u državi koja će moći raditi scintigrafiju trenutno najsavremenijom tehnologijom.

- Mi za to imamo hrabrosti, volje i znanja. Sve ovo radimo s ciljem poboljšanja dijagnostike građanima KS-a. Milion koji ćemo dobiti iz kantonalnog budžeta za ovu godinu utrošit ćemo za nabavku mobilijara, čime ćemo konačno promijeniti sve krevete koji datiraju još iz vremena u kojima je ova bolnica djelovala u sastavu bivše JNA, pojasnio je direktor Kravić.

Predsjedavajuća Babić je upoznata i da je u proteklom periodu otvorena još jedna operaciona sala i preuzeta kompletna sekundarna zaštita na nivou KS-a, te što je i najvažnije vraćeno je povjerenje građana u ovu ustanovu.

- Do sada su kupljeni urološki i operativni laseri, uvedene nove metodologije, zašto je bilo neophodno i dodatno edukovati kadrove, dodao je direktor Kravić.

Po njegovim riječima, postoje i određeni problemi s kojima se susreću u radu, a koji se uglavnom tiču finansiranja, pri čemu je istakao izuzetnu važnost kontinuirane podrške od KS-a.

- Izvještaj ove ustanove je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine KS-a i htjela sam ovu posjetu iskoristiti da se još dodatno informišem o njihovom radu i budućim planovima, jer nam je u interesu da ova bolnica bude referentna kako bi svima nama pružala najkvalitetniju zdravstvenu uslugu, istakla je predsjedavajuća Babić.