loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Mališani iz EDUS-a ne mogu ni u vrtiće
još 25 min. čitanja
srijeda
6. Septembar 2017.

Mališani iz EDUS-a ne mogu ni u vrtiće

Roditelji su svjesni toga da ako se sa djecom ne radi do pete godine, imat će poremećaj do kraja života, kaže Pištoljević
Mališani iz EDUS-a ne mogu ni u vrtiće
Sistem izigrao djecu i roditelje

Imamo još 32 djece od 18 mjeseci do tri godine koja imaju potrebu za ranom intervencijom

Školsko zvono u KS-u se oglasilo za sve učenike, osim za djecu s poteškoćama u razvoju koja pohađaju jedan od programa EDUS-a. Iz EDUS-a su apelovali, pozivali na saradnju, tražili razumijevanje i podršku proteklu godinu, ali kako to kod nas inače biva, odgovorni su svjesni težine problema postali tek kada je školska godina počela i kad su ih na to podsjetili i roditelji ove djece.

Kapaciteti

 

- Veliki broj djece s poteškoćama u razvoju nije mogao biti primljen u program zbog nedostatka prostora i kapaciteta. Bez mogućnosti da pohađaju predškolski program, a onda i školu, ostalo je oko 100 djece, istakla je Sanela Lindsay, generalna sekretarka EDUS-a.

image
djeci se uskraćuje prilika za razvoj

Do juna je EDUS pružao program za 115 mališana u Zavodu Mjedenica, a na listi čekanja je već tad bilo, još od prošlog septembra, oko 60 djece. Lista se nije smanjila, već proširila novom djecom koja su došla u toku godine, kao i onom koja su program sad izgubila, zbog nedovoljne finansijske podrške Zavodu Mjedenica.

Broj trenutnih potreba je blizu 200, što je daleko iznad kapaciteta Zavoda i očigledno zahtijeva zasebno sistemsko rješenje. S obzirom na kvalitet rada i jasne zahtjeve roditelja, očekuju da podrška Vlade KS-a i Ministarstva za obrazovanje neće izostati i da se potrebe djece neće zanemariti.

- Imamo 40 mališana u školskom uzrastu, a 35 ih je upisano po EDUS metodologiji u Mjedenici. Kapacitet Zavoda za vrtić je 10 mališana, ali smo im dali dodatne edukatore, pa smo upisali 19 djece i na listi čekanja za vrtić je sada oko 60 djece. Dodatno, imamo još 32 djece od 18 mjeseci do tri godine koji imaju potrebu za ranom intervencijom. Njihovi roditelji su svjesni da ako se s njima ne radi do pete godine, njihova djeca će imati poremećaj do kraja života. Dakle, na čekanju imamo najranjiviju populaciju, istakla je Nirvana Pištoljević, direktorica EDUS-a.

U Vijeću roditelja EDUS-a su nezadovoljni situacijom i nebrigom vlasti o djeci, a nekoliko roditelja je na sastanku izrazilo ogorčenost. Neki od njih su rekli da ne mogu da rade zato što nemaju kuda s djecom, ali ipak, sve ih najviše boli činjenica da je njihovoj djeci uskraćena jedinstvena prilika za razvoj koji im može omogućiti da se nesmetano uključe u redovne škole i zajednicu. Nisu očekivali da će se naći u ovakvoj situaciji, jer je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, od početka svog mandata pokazao želju da se ovaj problem riješi. Nažalost, do rješenja još nije došlo. Smatraju da se privremena rješenja više ne mogu primjenjivati i da je neophodno rješavanju pristupiti temeljno, tako što će se za ovu sada već veliku grupu djece izdvojiti objekat i budžet, kao i za svaku drugu školu.

image
Čeka se odluka Vlade KS-a o zapošljavanju kadra

 

Minimum

 

Sanela Bajrović iz Savjeta roditelja EDUS-a kaže da je zaključak sastanka koji su održali sa predstavnicima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, te Zavoda Mjedenica i Centra “Vladimir Nazor” da će Ministarstvo zatražiti od Vlade da se uposli 10 novih osoba u Zavodu Mjedenica kako bi sva djeca koja su bila u programu EDUS-a nastavila i ove godine.

- To nije dovoljno i naš, ali i stav Mjedenice je da bi trebalo zaposliti barem 15 osoba da bi se u program primio isti broj djece kao i prošle godine. Koliko će kadra biti zaposleno, znat će se do kraja sedmice, kada bi Vlada KS-a trebala donijeti odluku. Čak i ako se to riješi, ostaje neriješeno pitanje 60 djece na listi čekanja, na koju se svakodnevno upisuju novi. Preseljenje u OŠ “Isa-beg Ishaković” očekujemo do kraja septembra, a obaviješteni smo da će ministar oformiti interresornu grupu koja će raditi na rješavanju ovog problema hitno, objasnila je Bajrović.