loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Senaid Memić bi da bude gradonačelnik
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Senaid Memić bi da bude gradonačelnik

Nije realno ni pametno da se ide u realizaciju ove inicijative zato što bi to bilo bespotrebno, kažu u SDP-u
Senaid Memić bi da bude gradonačelnik
Memić: Svi su zaštitili svoje interese

Kanton se maćehinski odnosi prema Ilidži, rekao je šef Kluba SBB-a

Zbog nemarnog odnosa kantonalnih vlasti prema Općini Ilidža, načelnik Senaid Memić najavio je da će uputiti Općinskom vijeću inicijativu za pokretanje procedure da se Ilidža proglasi gradom. Jučer nam je kratko kazao da ostaje pri ovoj ideji i da nije uopće sporna.

Ograničenja

Memić je ranije izjavio da Ilidža kao općina odavno nema mjesto u KS-u i da nema status koji zaslužuje, te da njeni stanovnici ne uživaju jednaka prava kao oni iz drugih općina. Rekao je i da je ogorčen što ilidžanska općina mora uvijek tražiti saglasnost i odobrenje Kantona i Grada za realizaciju brojnih projekata, naglasivši kako više u njih nemaju povjerenja jer u posljednjih deset godina za sve što su htjeli uraditi dobili su odbijenice.

- U šta god želimo investirati, ograničenje su nam nekakve institucije iz Sarajeva. O čemu onda da pričamo, ako smo sve sami radili, onda trebamo biti grad. Tako ćemo raspolagati vlastitim budžetom i moći ćemo realizovati onakve projekte kakve Ilidža zaslužuje bez ičije ucjene. Razvojnih planova ne možemo ni imati kad su svi zakonima zaštitili svoje interese, kazao je Memić.

Ukoliko zaista načelnik u OV-u Ilidža predloži ovu inicijativu, u šta sumnja šef Kluba vijećnika SDP-a Samir Avdić, ova opoziciona stranka neće je podržati.

image
Memić: Svi su zaštitili svoje interese

- Nije realno ni pametno da se ide u realizaciju ove inicijative zato što bi to bilo potpuno bespotrebno. Proizvelo bi novu administraciju i povećala bi se izdvajanja iz budžeta za njene troškove. Mi je nećemo podržati, iako nisam siguran ni da će je predložiti jer sam mišljenja da ona više proizlazi iz načelnikove potrebe da skrene fokus, odnosno pažnju javnosti s nekih drugih tema na ovu priču. Ono na šta bi Klub SDP-a pristao i što godinama predlažemo jeste da se Ilidža vrati u okvire Grada, to jeste da i ona bude jedna od gradskih općina, izjavio je Avdić.

U Klubu vijećnika SBB-a smatraju da ovo što načelnik predlaže nije loše rješenje i ističu da će podržati ovu inicijativu.

- Moje lično mišljenje je da se Kanton dosta maćehinski odnosi prema Ilidži. Mislimo da imamo razvojne kapacitete i dovoljan broj stanovnika da općina postane grad. Zbog toga ćemo podržati inicijativu, ali o svemu ovome neće odlučiti sam SBB. Konsultovat ćemo se i sa ostalim kolegama, pa ćemo vidjeti šta će na kraju biti, rekao je Faik Hadrović, šef Kluba SBB-a u OV-u Ilidža.

Kriteriji

Na osnovu člana 5. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH je propisano da se grad, osim ustavom, uspostavlja i federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju dvije ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća koja ispunjava propisane kriterije. Potrebno je da se radi o urbanoj, infrastrukturnoj cjelini koja je povezana svakodnevnim potrebama stanovništva, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika. U ovom slučaju Ilidža ima više od 70.000 stanovnika i ispunjava te uslove. Također, gradom se može proglasiti i općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja, a Ilidža ima dugu historiju i kulturu te je s pravnog aspekta moguće realizovati ovu inicijativu.