loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Na pomolu rješenje EDUS-ovog problema
još 25 min. čitanja
petak
4. Avgust 2017.

Na pomolu rješenje EDUS-ovog problema

Objekat je ponuđen Centru “Vladimir Nazor”, koji bi ga ustupio nama, ali još čekamo na konačnu odluku, kaže Lindsay
Na pomolu rješenje EDUS-ovog problema
U ljetnoj školi trenutno je 75 djece

Do sada je EDUS radio u prostoru Mjedenice i OŠ “Vladislav Skarić”, te u prostoru na Dobrinji, koji su plaćali iz vlastitih sredstava
Premijer KS-a Elmedin Konaković i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH Sezin Sinanoglu razgovarali su o modalitetu podrške NVO-a za rad s djecom s poteškoćama u razvoju EDUS. Ovom prilikom najavljena je realizacija konkretne pomoći i podrške radu EDUS-a dodjelom zgrade na području općine Novo Sarajevo, gdje bi bili smješteni centri kroz koje bi ovo udruženje obrazovalo djecu s poteškoćama u razvoju.

Kirija

- Još nemamo nikakvu garanciju da ćemo ući u prostor nekadašnje škole “Isa-beg Ishaković”. Udruženju se ne može dati na korištenje prostor besplatno, a mi nemamo novac za kiriju, koja bi iznosila pet KM po kvadratu. Objekat je ponuđen Mjedenici, koja bi ga ustupila nama, međutim, Mjedenica je to odbila. Poslije je ponuđen Centru “Vladimir Nazor” i mi još čekamo na konačnu odluku. Sada imamo problem i sa kadrom iz Mjedenice koji smo mi usavršavali, jer Mjedenica odbija nastavak saradnje sa nama. Uposlenici Mjedenice koje smo do sada educirali žele nastaviti raditi u saradnji s EDUS-om, ali uprava škole odbija da preuzme ponuđeni objekat i nastavi saradnju uz obrazloženje da nemaju dovoljno prostornih i kadrovskih kapaciteta, priča Sanela Lindsay, generalna sekretarka EDUS-a, i naglašava da je trenutno u ljetnoj školi 75 djece čiji se roditelji nadaju mjestu u EDUS-ovom programu.

Međutim, u prošloj školskoj godini je kroz svakodnevni program prošlo 115 djece, a 30-ak kroz dopunsku nastavu. Na listi čekanja je bilo 60 djece.

Dopunska nastava

 

- Do sada su nas podržavale strane nevladine i vladine organizacije i institucije, međutim, novca je sve manje. Smatraju kako bi domaće vlasti do sada trebale preuzeti barem plaćanje ljudi koji rade sa djecom, naglašava Lindsay.

EDUS-ov program obuhvata svakodnevni rad, dopunsku nastavu za djecu iz redovnih škola, te periodične opservacije i monitoring individualnih razvojnih programa. EDUS je do sada primio i pomogao više stotina djece. U redovne škole i vrtiće nakon pohađanja EDUS programa uključeno je 35 djece, a neki od njih su sada i odlični učenici.